Venezuelai válság – Őrizetbe vette Guaidó kabinetfőnökét a venezuelai hírszerzés

A venezuelai hírszerzés (SEBIN) őrizetbe vette a magát ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidó kabinetfőnökét – erősítette meg az ellenzéki politikus csütörtökön. Az őrizetbe vételt számos nemzetközi szervezet elítélte.

Guaidó szerint a SEBIN szerda éjszaka vette őrizetbe Roberto Marrerót, miután egy házkutatás során fegyvereket találtak caracasi otthonában, amelyeket Guaidó szerint mások rejtettek el a házban, a kabinetfőnök tudtán kívül.

Itt a SEBIN, sajnos eljöttek értem” – hallható az NTN24 műsorszóró által közzétett hangfelvételen, amelyet Marrero rögzített őrizetbe vétele előtt. “Folytassátok a harcot, vigyázzatok az elnökre” – tette hozzá Guaidóra utalva.

Az Egyesült Államok mellett a 14 amerikai országot tömörítő limai csoport, az Amerikai Államok Szervezete (OAS), az ENSZ emberi jogi hivatala és az Európai Unió is elítélte Marreo őrizetbe vételét.

Marrero háza nem messze található Sergio Vergara ellenzéki politikusétól, aki csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, az éjszaka őt is felkeresték a SEBIN emberei, és Marrero címét tudakolták tőle. Vergara szerint mintegy három órán át faggatták őt, a rögtönzött kihallgatás során pedig egyszer a földre szorították. Elmondása szerint több mint negyven fegyveres hatolt be az ő, illetve Marrero otthonába.

Hivatalos Twitter-oldalán Guaidó korábban azt írta: nem tudnak semmit Marrero hollétéről, de azonnali szabadon engedését követeli. Azzal fenyegette a Sebin tisztviselőit, hogy komoly következményei lesznek annak, ha “alkotmányellenes parancsoknak” engedelmeskednek. Hozzátette: telefonon beszélt titkosszolgálati vezetőkkel, akik azt mondták, hogy nem ők adtak utasítást Marrero elfogására.

Guaidó ezzel kapcsolatban kijelentette: Nicolás Maduró hivatalban lévő elnök vagy nem meri őt börtönbe vetni, vagy elvesztette az irányítást a titkosszolgálat felett.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta az őrizetbe vételt, és felszólította a SEBIN-t, azonnal engedjék szabadon Marrerót. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette: Maduro nagy hibát vétett, Marrero törvénytelen őrizetbe vétele nem marad válasz nélkül.

Luis Almagro OAS-főtitkár felszólította a Maduro-rezsimet, hogy “hagyjon fel bűncselekményeivel“.

A limai csoport “energikusan” ítélte el az “illegális” letartóztatást.

Michele Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala a Twitteren reagált: sürgette a venezuelai kormányt a tisztességes eljárás szigorú tiszteletben tartására és Marrero hollétének azonnali felfedésére.

Az Európai Unió azzal vádolta a venezuelai biztonsági erőket, hogy figyelmen kívül hagyták Vergara mentelmi jogát. Maja Kocijancic, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője felszólította a venezuelai hatóságokat Guaidó kabinetfőnökének szabadon engedésére, és leszögezte: az illetékes hatóságokat felelnek Marrero biztonságáért és épségéért.

A Foro Penal nevű, ügyvédekből álló venezuelai jogvédő szervezet hétfőn közzé tett adatai szerint az országban jelenleg 866 embert tartanak fogve politikai okokból, nagyrészüket bírósági ítélet nélkül.
A dél-amerikai ország belpolitikai válsága az után mélyült el, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva január 23-án a Maduro elleni egyik tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Guaidót azóta mintegy 50 ország ismerte el a dél-amerikai ország legitim államfőjeként.


Hasonló cikkek