Vezérigazgató: az Electrolux termékeinek csaknem 14 százaléka Magyarországon készül

Az Electrolux által gyártott termékek csaknem 14 százaléka Magyarországon készül, így a hazai gyártás a cégcsoport globális értékesítésében is komoly szerepet játszik – mondta az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója hétfőn Jászberényben, Niclas Trouvé svéd nagykövet berényi gyárban tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Gönczi Sándor elmondta: a magyarországi Electrolux-gyárak a cégcsoport európai gyártásában igen fontos szerepet töltenek be. Jászberényben található a cég egyetlen európai porszívó- és fagyasztóládagyára és az Electrolux Európában gyártott alulfagyasztós hűtőszekrényeinek 100 százaléka a nyíregyházi üzemből kerül ki. Jászberény és Nyíregyháza együtt pedig a csoport legnagyobb európai hűtőszekrénygyártó bázisát adja – tette hozzá.

A vezérigazgató megjegyezte: a gyártott termékek alapvetően az európai piacokra készülnek, de kerül belőlük az Egyesült Államokba, Brazíliába, Japánba, sőt még Dél-Koreába is.

Kitért arra, hogy kiváló az együttműködés az anyavállalattal, a magyar kollégák ma már a kutatás-fejlesztésben is részt vesznek. Hangsúlyozta: a folyamatos fejlődés az eddigiekhez hasonlóan fontos számukra, a digitalizáció, az ipari internet térnyerését  kiemelt figyelemmel kísérik. Tavaly alapító tagként csatlakozott a vállalat a hazai “Ipar 4.0. Nemzeti Technológiai Platform” kezdeményezéshez – mondta, hozzátéve:  hisznek abban, hogy a folyamatos fejlesztés elengedhetetlen piacvezető pozíciójuk megőrzéséhez.

Az Electrolux jelenleg 3500 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, Jászberényben körülbelül 2300 embert alkalmaznak – közölte. Az elmúlt 25 évben 140 milliárd forintot, az idén 6 milliárd forintot ruház be a cég Magyarországon- fűzte hozzá.

Niclas Trouvé svéd nagykövet a sajtótájékoztatón elmondta: az olyan svéd cégek, mint  az Electrolux, nemcsak adaptálódnak a globalizáció kihívásaihoz, hanem meg is lovagolják annak hullámait” – fogalmazott.

Szólt arról, hogy a svéd gondolkodás, a svéd “brand” az üzleti stratégiáik központi eleme. Mindez olyan fontos és alapvető értékek képviseletével jár, mint a demokrácia, nyitottság, sokféleség, egymás tisztelete, a tolerancia, a nemek közötti egyenlőség, az ökológiai tudatosság és a fenntarthatóság.

Megjegyezte: a svéd cégek itt Magyarországon is jó munkaadók. Az Electrolux a többi csaknem 200 svéd céggel együtt megközelítően 20 ezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, s fontosak Svédországnak és Magyarországnak is. Amellett, hogy munkát biztosítanak, adót fizetnek, hozzájárulnak a gazdasági jóléthez, a technológiai fejlődéshez, az innovációhoz – sorolta.

Szabó Tamás, Jászberény polgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen elmondta: az Electrolux már mintegy 20 éve Jászberényben tevékenykedik, Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legnagyobb munkaadója, számos közös, előremutató kezdeményezésük van.

A cég által kiadott sajtóanyag szerint az Electrolux termékei között hűtőszekrények, sütők, tűzhelyek, főzőlapok, mosogatógépek, mosógépek, porszívók, légkondicionálók és kiskészülékek szerepelnek. Electrolux, AEG, Zanussi, Frigidaire és Electrolux Grand Cuisine márkanevek alatt a cégcsoport évente mintegy 60 millió készüléket értékesít 150 országban. 2016-ban az Electrolux csoport forgalma 12,6 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma pedig 55 ezer.

Az Electrolux jászberényi porszívógyárát 1998-ban nyitotta meg, ahol jelenleg évente körülbelül 3 millió darab porszívót gyártanak. Az új szabályozásra való átállás egy újabb lépés a jászberényi porszívógyár számára, ugyanis szeptember 1-jétől nem kerülhetnek forgalomba 900 wattnál erősebb, nagyobb teljesítményű porszívók. Mindez pozitív változásokat hoz magával, hiszen a fogyasztók jobb minőségű és alacsonyabb energiafelhasználású modelleket használhatnak majd a háztartásokban. Az Electrolux fejlesztési csapata folyamatosan dolgozik az átálláson, hogy mind a forgalmazás, mind a gyártás zökkenőmentes legyen.

A kft. tájékoztatása szerint a cég éves értékesítésének nettó árbevétele 2016-ban több mint 254 milliárd forint volt, a mérleg szerinti eredmény meghaladta a 2 milliárd forintot.

A nyilvános cégadatok szerint a jászberényi székhelyű Electrolux Lehel Kft. éves értékesítésének nettó árbevétele 2015-ben meghaladta a 275 milliárd forintot, 2014-ben több mint 267 milliárd forint volt, a bevétel túlnyomó része exportból származik. A társaság üzemi tevékenységének eredménye 1,9 milliárd forintról több mint 3,4 milliárd forintra nőtt.

 

Vélemény, hozzászólás?