Folytatódik a vita Szlovákiában a szülői bónuszról

A vita tárgyaként említett törvényjavaslattal a szülők nyugdíját lehetne javítani. A szlovák parlament második olvasatra továbbutalta Milan Krajniak munkaügyi minisztert javaslatát az 1. pillér módosításáról és a szülői bónusz bevezetéséről. A második pillér hozzájárulásai önkéntesek lennének. Minderről később döntenek.

A pénteki vitán éles szócsata bontakozott ki a munkaügyi miniszter és Peter Cmorej (SaS) képviselő közt, aki nem is támogatta a javaslat további megvitatását. A miniszter „alattomos gáncsoskodónak” nevezte Cmorejt, aki megint kitalált valamit, ami nem tetszik az SaS-nak.

A munkaügyi miniszter megpróbált meggyőzni 15 képviselőt, hogy támogassák a módosító javaslatát, amely önkéntessé tenné a befizetéseket a második pillérbe. „A 2. pillérbe való befizetések önkéntessé tétele után a Szociális Biztosító 1,1 milliárddal nagyobb többlethez jut. Jövő évtől 900 millióval több pénz lenne a nyugdíjakra” – mondta a miniszter.

A második pillér önkéntességéről Krajniak azóta beszél, amióta a szakmai nyilvánosság és a koalíciós képviselők szóvá rákérdeztek a javaslatának arra a részére, hogy miből fizetnék a szülői pótlékot. A szlovák kormány az 1. nyugdíjpillér módosításának javaslatát április elején hagyta jóvá azzal a feltétellel, hogy Krajniak alacsonyabb szülő bónuszt javasol, mint eredetileg: fél milliárd euró helyett csupán negyed milliárdot. A szülői bónusz elve azt jelenti hogy a nyugdíjjárulék-fizető befizetéseinek mértékében nőne a szülei nyugdíja.

A javaslat szerint a nyugdíjkorhatár is módosul

A munkaügyi miniszter fontosnak tartja, hogy nyugdíjba lehessen menni 40 ledolgozott év után, még ha a hivatalos nyugdíjkorhatárt az átlagos élettartam szerint magasabb lesz is.

A költségvetési tanács számításai szerint 50 éves távlatban a módosítással a nyugdíj körülbelül 9 %-kal alacsonyabb lesz, mint a nélkül. A nyugdíjrendszer fenntarthatósága viszont javul.

Forrás: dennik.sk, ma7.sk

Fotó: TASR

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek