Víz veszi majd körül a Diósgyőri várat

Folytatódnak a diósgyőri fejlesztések: rekonstruálják a vár árkát és feltöltik vízzel, a Szinva patak fölött új híd épül, valamint kiszélesítik a parkolókat és várhoz vezető utakat.

Sajtótájékoztatón ismertették a várat üzemeltető cég munkatársai és Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere a tervezett változtatásokat. A Modern városok program keretében folytatódhat a Diósgyőri vár rekonstrukciója és számos hozzá kapcsolódó fejlesztés. A beruházás 6 milliárd forintba kerül, amihez 4,5 milliárd forintot az állam ad.

 

Középkori lovagi páncélok és modern kori pezsgőspoharak a Diósgyőri várban PTV Fotó: Vona Ildikó
Középkori lovagi páncélok és modern kori pezsgőspoharak a Diósgyőri várban

Történelmi források 1340-ben már királynéi javadalomként említik a várat. Nagy Lajos király 1364-ben jelentős birtokrészt csatolt hozzá, amelyet aztán gótikus várkastéllyá épített ki. Ezt követően egész udvartartásával évente több hónapot töltött itt, ahol olyan fontos történelmi események is zajlottak, mint 1381-ben a velencei háborút lezáró turini béke ratifikálása. Lajos király halála után Diósgyőr továbbra is királynői birtok maradt, amit 1526-ig hat királyné jegyajándékba kapott, ezért emlegették a királynék váraként. A mohácsi csatavesztés Diósgyőr életében is fordulópontot hozott. 1702-ben a kincstár tulajdonába került, ezt követően folyamatosan pusztult, a 19. századi metszetek már csak romokat mutatnak. A 20. század viharos eseményei sem kedveztek a várnak, felújítása ismételten elmaradt. 2014-ben fejeződött be egy jelentős rekonstrukció, ami után végre a turisták újra történelmi pompájában láthatják a középkori építményt.

Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón felhívta figyelmünket a vár új arculatára, továbbá a november elején debütált új, felhasználóbarát honlapjára. Céljuk ezzel az erődítmény egyedülálló hangulatát, értékeit előtérbe helyezni, valamint a történelmi alakokat közelebb hozni a mai kor emberéhez.

 

A legújabb ismertető kiadványok PTV Fotó: Vona Ildikó
A legújabb ismertető kiadványok

 

Az új arculat kialakításában a szakmai stáb a hagyományokból és azokból a történetekből építkezett, amik visszatérő elemek a vár történetében. Motívumrendszerében fontos elem az az aranyszív, amit Habsburg Mária adott férjének, II. Lajosnak. Utalva rá: királyi párok esetében ritka, hogy szerelemből házasodnak. A szív azt is mutatja: a várat királyi jegyajándékként kapták a királynék az évszázadok során. Az új arculat gyorsan elnyerte a látogatók tetszését. Közönségdíjas lett a Design Hét keretein belül meghirdetett ArtHungry versenyen. A hazai kreatív alkotó és művészeti szakmát összefogó megmérettetésre 253 pályamunka érkezett, közülük a vár pályázata kapta meg az Arany tetraéder-díjat.

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek