XV-XVI. századi hangulat Siklóson

Eredeti középkori pénzérmék és egy korabeli sisak németországi eredetijének egyetlen másolata is helyet kapott a Siklósi Vár reneszánsz szobájában.

2 terem_1 (002)

Az épület egyik helyiségében található Perényi-címeres kandallópárkány adta a lehetőséget, hogy a magyar történelem egy jelentős alakjáról, Kanizsai Dorottyáról ihletett kiállítás nyíljon a Siklósi Várban. A vártulajdonos nádor, Perényi Imre felesége a várnak azt a részét lakta, ahol most a kiállítást berendezték. Kevés írásos emlék maradt fenn Kanizsai Dorottyáról, így ezzel a szobával szeretnék bemutatni, ki is volt ő, és az alakján keresztül egyben a XV-XVI. század nemesi világával is megismerkedhetnek a látogatók – tudtuk meg Kreiter-Moder Brigittától. A Siklósi Várszínház Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a kiállításon kisebb bútor-, viselet-, ólomkatona- és pénzérme gyűjtemény is megtalálható a fegyverek és páncéltartozékok mellett. Az életképek, szakmai leírások és viseletek a laikusok számára is befogadhatóvá teszi a középkori mindennapokat, amikor még Siklós az ország egyik központja, jól működő mezőváros, a nádor városa volt.

4 terem (002)

A Siklósi Várban megnyitották a nagyközönség előtt a 4 teremből álló középkori fegyvertörténeti kiállítás bővítéseként kialakított reneszánsz szobát. A bemutatótermet saját szellemi tőkéből és saját forrásokból hozták létre. Az ötlettől a megvalósításig alig több mint 4 hónap telt el. Szabó Gergő szakmai irányítása mellett a Sárkányos Lovagrend tagjai, illetve Kovács Tamás fafaragó, és Rónási Tibor grafikus is hozzájárultak a kiállítás sikeréhez.

2 terem_2 (002)

A fegyvertörténeti kiállítás a mostani bővítéssel a XIV. századtól a XVIII. századig érdekes és egységes képet mutat a látogatóknak. Ezzel az újdonsággal, illetve a turistaszezonon kívül eső hónapokban szervezett időszakos kiállításokkal az állandó vendégek is kapnak valami különleges és új élményt a Siklósi Várban.


Hasonló cikkek