Y közösségi ház Pécsett

Peer Gynt Projekt néven indult útjára Pécsen egy új, a szociális hátrányok felszámolását célul tűző kísérleti mintaprogram, amelynek részeként Y Közösségi Ház nyitotta meg kapuit a  keleti városrészben.

 Az önkormányzat, a Nevelők Háza Egyesület, a Támasz Alapítvány Pécs, a Fonavita Nonprofit Kft., valamint a norvég Oslo-Akershus Alkalmazott Tudományok Egyeteme együttműködésében megvalósuló program középpontjában a leszakadó városrészekben, nehéz körülmények között élők felzárkóztatása áll speciális szolgáltatások nyújtásával. A keleti városrészben létrehozott Y Közösségi Ház éppen ezért nemcsak színes programokkal, hanem az itt élők  mindennapjait, életminőségét befolyásoló szolgáltatásokkal is várja a városrész lakóit.

 Mint Fonai László, a házat üzemetető Támasz Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, egy közösségi ház legfontosabb feladata, hogy nyitott, kreatív, spontán legyen. Az Y Közösségi Ház mindezt megvalósítja.

 Kitért arra is, a Támasz Alapítvány 1991-ben költözött a Hársfa utcába, amikor még csak kibontakozóban volt a hajléktalan-ellátás az országban. Pécsen elsőként kezdték meg a szociális problémák orvoslását a civil szervezetek az önkormányzat támogatásával, hasonlóképpen ahhoz, ahogy ez jelenleg is történik, s amelynek része az Y Közösségi Ház is.

 Nagy Ágnes, az Y Közösségi Ház vezetője mindehhez a következőket fűzte hozzá, számos szolgáltatást nyújt a ház az itt élőknek. A Családsegítő Szolgálat ügyfélszolgálatot működtet benne, e mellett úgynevezett Álláskereső Klub is indul, ahol egyénileg térképezik fel, hogy kinek milyen munkahely, foglalkozás lenne a legmegfelelőbb. A „Hozom-Viszem” nevet viselő börze- és bolhapiacon a gyerekek és felnőttek egymás között cserélhetnek játékokat, babaruhákat, a gyerekneveléshez szükséges kisebb-nagyobb dolgokat, az InternetPont segítségével számítógépes ismereteiket gazdagíthatják, valamint szkennelhetnek, fénymásolhatnak és nyomtathatnak.

 Havi egy alkalommal életmód tanácsadással egybekötött szűrővizsgálatokra – vércukorszint, koleszterin, vérnyomásmérés – is sor kerül. Számos mozgásterápiás, valamint az alternatív gyógyítással kapcsolatos – gyógymasszázs, reflexológia, akupresszúra – programot is szerveznek. Lehetőség lesz az organikus kertészkedés, komposztálás, gyógynövénytermesztés és alkalmazásuk elsajátítására is. Természetjáró klubot indítanak, de lesznek a kreativitásra épülők – foltvarró, dekoráció-készítő – szakkörök is.

 Kiállítások rendezése mellett művészetterápiás foglalkozásokat is tartanak, ahol a felnőttek zene és a képzőművészet segítségével dolgozhatják fel problémáikat. Az Ifjúsági Klub pedig a környék kamaszait fogja majd össze, ahol a játék mellett a bankok, a gazdálkodás és az önálló ügyintézés világában történő eligazodásukhoz is segítséget nyújtanak.


Hasonló cikkek