Hamarosan kezdődik az Ünnepi Könyvhét

Sajtótájékoztató / PTV Fotó: Vona Ildikó

Folytatódik a tradíció: 90 évvel ezelőtt, 1927-ben Miskolcon a Magyar Akadémiai Bizottság Erzsébet téri székházában Supka Géza író, művelődéstörténész tette azt a javaslatot, hogy legyen a könyvnek szabadtéri ünnepe Magyarország településein.

A Miskolci Napló címoldalon tudósított arról a nagygyűlésről, amelynek digitalizált példányát más újságokkal együtt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban olvashatják az érdeklődők a könyvhét idején. Prókai Margit igazgatónő sajtótájékoztatón ismertette a programokat: idén kialakítanak egy irodalmi teraszt a könyvtéren, ami író-olvasó találkozók színhelyéül szolgál, bemutatkoznak helyi szerzők és érkeznek országosan ismert személyek. Számos kiadó kínálata mellett több mint 20 szerzővel, köztük Lőrincz L. Lászlóval, Fábián Jankával, Jenei Lászlóval, Fecske Csabával és Csorba Piroskával találkozhat a közönség. Könyvaukciót is rendeznek, a téren felállított nagyméretű színpadon pedig színvonalas előadásokra kerül sor. Fellép a Csodamalom és a Kalamajka Bábszínház, az Avas Néptáncegyüttes, az Anima vonósnégyes, a Verskoncert nevű csapat, de muzsikál a Ghymesből ismert Szarka Gyula és az Apnoé zenekar is.

Kiss János alpolgármester szerint a könyvolvasás közösségi élmény lehet, ha megosztjuk egymással, mit olvastunk és milyen érzéseket, gondolatokat váltott ki belőlünk. Az olvasás tudásunk bővítését is szolgálja, ezért támogatni kell a könyvkultúrát és a könyvek eljutását az olvasókhoz.

József Attila “társaságában” Prókai Margit és Kiss János alpolgármester / PTV Fotó: Vona Ildikó

Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő ünnepi szavai nyitják majd meg a könyvhetet. A rendezvény idén minden nap más tematika köré szerveződik: szerdán a miskolci íróvendégek, csütörtökön a gasztronómia, pénteken a történelmi regények szerzői, szombaton pedig a gyerekek és a könyvgyűjtők kerülnek a figyelem középpontjába.

A könyvheti totón értékes köteteket lehet nyerni, és újabb lapok készülnek a miskolci középiskolások által festett Miskolci Értékek Kódexébe. Mindenki felteheti saját kedvenc könyvét a város közös könyvespolcára, és belehallgathat a VersVonalba, a közönség kedvencévé vált, verset mondó telefonfülkében. Az Ünnepi Könyvhét június 7-én kezdődik és 10-én, szombaton zárul.

 

Vélemény, hozzászólás?