Trianonra emlékeztünk a Nemzeti Összetartozás Napján

Június 4. az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulója, Magyarországon 2010-től a Nemzeti Összetartozás Napja. Miskolcon megemlékezést tartottak ebből az alkalomból a Gyula utcánál lévő Trianon emlékműnél, valamint a Népkerti Országzászlónál.

Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírása nyomán Magyarország elveszítette területének háromnegyed részét. A magyar parlament 2010. május 31-én nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává június 4-et.

Ünnepség a miskolci Országzászlónál / PTV Fotó: Vona Ildikó

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a Népkerti Országzászlónál tartott beszédében áttekintette az eltelt 97 év történéseit, kiemelte a sorsfordító eseményeket és hangsúlyozta: ennyi idő elteltével is Trianon valódi üzenete az, hogy

“minden magyar felelős minden magyarért. A több állam fennhatósága alá vetett magyarság valamennyi tagja és közössége része az államhatárok felett álló, egységes magyar nemzetnek.

A határon túli magyarok képviseletében Balassa Zoltán – Kassáról érkezett író, újságíró- osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, majd a történelmi egyházak képviselői mondtak közös imát a nemzetért. Koszorúzással zárult a megemlékezés: az Országzászlónál a város vezetősége, önkormányzatának képviselői, pártok, szervezetek és a miskolci lakosok helyezték el virágaikat.

Az emlékezés virágai / PTV Fotó: Vona Ildikó

Vélemény, hozzászólás?