11 milliárdos büntetőügyben 75 ember ellen javasol vádemelést a NAV

Színlelt reklámtevékenységgel csalt el több mint 11 milliárd forintot az a bűnszervezet, aminek 75 tagja ellen javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az országos hálózatot kiépítő bűnözői kör amellett, hogy több száz cégnek „segített” milliárdokat elsikkasztani, a költségvetésnek is súlyos károkat okozott a fiktív számlázási láncolat működtetésével.

A bűnszervezet által irányított cégháló hirdetési szolgáltatást kínált, azonban valós reklámtevékenységet sohasem végzett. A színlelt megállapodások alapján befolyó összegeket a láncolat erre kijelölt szereplői szinte azonnal készpénzben felvették és – bizonyos százalék fejében – visszajuttatták szerződőpartnereiknek. A hirdető társaságok képviselői így milliárdos nagyságrendben tudtak sikkasztani saját cégeikből. A bűnszervezet az átutalások összegéről reklámszolgáltatásról szóló, valótlan tartalmú számlákat állított ki, amiket a „hirdetők” költségként elszámoltak és áfatartalmukat visszaigényelték.

Az elkövetők által működtetett számlagyár összesen több mint 11 milliárd forintot tüntetett el. A pénzeket papíron több bukócégen keresztül futtatták át. A láncolat végén, szintén csak papíron, a bűnszervezet egyes tagjainak, mint magánszemélyeknek fizettek ki megbízási díjakat, így zárva le a kialakított számlázási kört. Ezeket a több százmilliós, esetenként évi többmilliárdos összegeket a megbízottak szja-bevallásaikban feltüntették, de adót nem fizettek utána.

A NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága a hálózat felszámolására szervezett háromnapos akciójában – összesen 227 helyszínen – országosan 270 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt. A bűnszervezet két irányítóját a Merkúr Bevetési Egység fogta el, és további 19 gyanúsítottat is előállítottak, közülük heten letartóztatásba kerültek. Az egyik átkutatott családi házban a nyomozók egy cannabis-ültetvényt is találtak.

A költségvetésnek okozott mintegy két és fél milliárdos kár megtérítésére az akcióban a pénzügyi nyomozók ingatlanokat, ingó vagyont foglaltak, üzletrészeket és bankszámlákat vettek zár alá. A gyanúsítottak ezen felül közel 400 millió forintot fizettek be önkéntes megtérítésként, ezzel a teljes vagyonbiztosítás értéke csaknem másfél milliárd forint.

A NAV összesen 75 gyanúsítottal szemben javasol vádemelést, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása bűntettek elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.


Hasonló cikkek