135 éve született Karinthy Frigyes

1887. június 25-én született Karinthy Frigyes magyar író, költő és műfordító.

Egészen korán, már 1888-ban elkezdett írni, első regényét, a Nászutazás a Föld középpontjánt a Magyar Képes Világ folytatásokban közölte le, mikor mindössze tizenöt éves volt. Bár az egyetemen a matek-fizika-, a bölcsészkaron- és a sebészeten is hallgatott előadásokat, diplomát végül sosem szerzett, mégis egész életében élénk érdeklődést mutatott a tudomány felé. Szoros barátság fűzte Kosztolányi Dezsőhöz, novellái és humoros írásai sorra jelentek meg a különböző lapokban, igazi ismeretséget azonban 1912-ben szerzett az Így írtok ti című paródiakötetével. Az 1930-as ével elején agydaganatot diagnosztizáltak nála, később Svédországban megoperálták, ezekből az élményekből született másik ismert műve, Az utazások a koponyám körül.

Írói munkássága mellett műfordítóként is ténykedett, ő ültette át magyar nyelvre többek között A két város regényét, a Micimackót és a Gulliver utazásait is. 1938. augusztus 29-én veszette el életét agyvérzésben, néhány szófordulatát még ma is őrzi a magyar nyelv.

Forrás: ezenanpon.hu

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek