23 évre ítélték Miroslav Marčeket a Kuciak-gyilkosságért

23 év börtönbüntetésre ítélete Miroslav Marčeket a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová, valamint Peter Molnár vállalkozó meggyilkolásáért.

23 év börtönbüntetésre ítélete Miroslav M.-t a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová, valamint Peter Molnár vállalkozó meggyilkolásáért. Mivel beismerő vallomást tett, együttműködött és megbánta tettét, enyhébb büntetést szabott ki rá a bíróság.

Az ítélet indokolásában a szenátus elnöke felsorolta azokat a körülményeket, amelyek alapján az ítéletet meghozták. „Két 27 éves embert gyilkolt meg. Értékes embereket, akik előtt még ott állt az élet” – mondta.

Molnárral kapcsolatban azt mondta, Miroslav M. nem tett semmit, hogy elkerülje a gyilkosságot, például hogy akkor kövesse el a rablást, amikor Molnár nincs otthon.

Kušnírová meggyilkolásáról a szenátus elnöke azt mondta, a nő meggyilkolására Miroslav M. nem kapott megrendelést. „A bíróság úgy látja, a brutalitás, az embertelenség és a hidegvérűség játszott közre Kušnírová meggyilkolásában” – mondta Sabová az ítélet indoklásában. Hozzátette, Miroslav M. semmit sem tett azért, hogy az elrejtse az arcát Kušnírová elől, például nem viselt csuklyát. „Amikor a nő felbukkant, hidegvérrel meggyilkolta. Pedig tudhatta volna, hogy otthon lesz” – mondta Sabová a Nagymácsédon (Veľká Mača) történtekkel kapcsolatban.

A szenátus elnöke Miroslav M. tettének következményeiről is beszélt az ítélet indoklása során. Az újságíró meggyilkolásával kapcsolatban azt mondta, „a cél megtisztítani Szlovákiát a korrupciótól”. A bíróság szerint Miroslav M. szándékosan és előre megfontolt szándékkal cselekedett.

Amikor a büntetés csökkentését indokolta, azt mondta, Miroslav M. együttműködött a bűnüldöző szervekkel. Hozzátette, a 23 éves börtönbüntetés letöltése után Miroslav M. közel 60 éves lesz, amikor szabadul. A pszichológiai szakértő kijelentette, 50 éves kora után csökkenhet a vádlott agressziója. Figyelembe vették azt is, hogy a szakértő miszerint az agresszió nem domináns tulajdonsága Miroslav M-nek.

A 23 éves börtönbüntetés kiszabásán kívül a Kuciak családnak összesen 140 ezer, Zlatica Kušnírovának 70 ezer eurót ítéltek meg, Peter Molnár hozzátartozóinak, akit 2016-ban lőtt le, 40 ezer eurót.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek