9 idézet, amitől kedvet kapsz az olvasáshoz

Az olvasás jótékony hatásairól egy korábbi írásunkban már esett szó. Az alábbiakban híres személyek gondolatain keresztül bemutatjuk azokat a helyzeteket, amelyekben mindenképpen érdemes körülnézned a könyvespolcodon. 

Szürkének érzed a hétköznapokat, de a munkád, vagy az egyéb kötelezettségeid miatt jelenleg esélyed sincs egy nagyobb kalandra? Lapozz fel egy könyvet!

„Olvasni nem azért érdemes, hogy „műveltek”, hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is.”
(Müller Péter)

Ha mostanában rosszul mennek a dolgaid, akkor is érdemes könyvet venned a kezedbe, és nemcsak azért, mert az olvasás csökkenti a stresszt, hanem azért is, mert:

„Könyv vigasztal bajban,
ha beteg vagy gyógyít,
jót tesz azzal, ki kínlódik.”

(Szép Ernő)

„Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.”
(Vekerdy Tamás)

Egy jó könyv elolvasása örök élményekkel és számos kinccsel gazdagíthat:

„Egy jó történet olyan, mint egy különálló kis világ, a könyv meg a film pedig lehetővé teszi, hogy akkor léphessünk be az ajtaján, amikor csak kedvünk tartja. Ha egyszer átéltük, már soha, senki nem veheti el tőlünk.
(Nora Roberts)

„A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz… mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell.”
(Csukás István)

„Csak eszednek és lelkednek olvasás útján nyert kincse jelenti az igazi gazdagságot, mert ez nem vész el és nem hagy el soha.”
(Leonardo da Vinci)

Bizonyos könyvek segítségével elmerülhetsz a régmúlt eseményeiben, vagy éppen betekintést nyerhetsz a jövőbe:

„Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, kik e műveket írták, beszédbe ereszkednénk, mégpedig válogatott beszédbe, mert csak legjobb gondolataikat közlik velünk.” (René Descartes)

„Szeretem a könyvet, mert holt betűiben benne van minden, ami elmúlt, és minden, ami lesz.”
(Fekete István)

Jennifer E. Smith szerint pedig „Az olvasás megváltoztatja az életed.”


Hasonló cikkek