A Fehér Ház körül ismét megrendezték a húsvéti tojásgurítást

Washingtonban a Fehér Ház körül több tízezer résztvevővel rendezték meg hétfőn a 146 éves múltra visszatekintő húsvéti gyerekrendezvényt, a tojásgurítást.

Az elnöki rezidencia déli kertjében és a hozzá kapcsolódó nagy füves területen a nap első felében esős időben is számos program várta a gyerekeket, akik az ország minden részéből érkeztek. A tojásgurítás egy vetélkedő, amelyben egy kijelölt egyenes pályán kell fakanállal végig terelni egy tojást.

 

Illusztráció – Tojásfa (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

Az esemény szervezője hivatalosan az elnöki feleség. A nyugalmazott pedagógus Jill Biden szándéka az volt, hogy az idei programot az oktatás jegyében rendezik meg, és a felállított sátrakban játék keretében tanulhatnak azok a gyerekek, akik bejutottak az eseményre. A tojásgurításra rendszeresen meghívást kapnak gyermekes katonák és veteránok. A többi belépési lehetőségért internetes sorsoláson versenyezni kell. Idén 40 ezer ember volt meghívott.

 

Közel 150 éves hagyomány a húsvéti tojásgurítás

 

A fehér házi tojásgurítás hagyománya az 1870-es évekig nyúlik vissza. A törvényhozás épületének, a Capitoliumnak helyet adó domb az 1870-es évek elején a gyerekek körében rendkívül népszerű játszóhellyé vált, húsvétkor is felmentek oda. A Kongresszus azonban, féltve a füves területet, 1876-ban törvényben tiltotta meg, hogy játszótérként használják. Erre reagálva 1878-ban Rutherford B. Hayes elnöki rendeletet adott ki, miszerint bármely gyerek, aki húsvétkor tojást szeretne gurítani, a Fehér Ház kertjében szabadon megteheti ezt. Az esemény azóta igazi gyerekfesztivállá vált.

(Az MTI értesülései szerint)

 

Nyitókép: Illusztráció (Fotó. MTI/ Katona Tibor)

Kövessen minket a Facebookon is!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek