Szeretik a magyarok Tina Turner filmjét

November 4-én érkezett a magyar mozikba a Tina című film. A világhírű rocknagyiról készült dokumentumfilmet azóta már sokan látták és lájkolták.

 

Tina Turner izgalmas életét az Oscar-díjas rendezőpáros, Daniel Lindsay és T.J. Martin vitte vászonra. Az énekesnő végigtekint a több mint 5 évtizedes pályafutásán, és életének számos olyan pillanatába enged betekintést, amit eddig nem láthatott a közönség. Először márciusban a berlini filmfesztiválon mutatták be a zenés portréfilmet. Már akkor hatalmas sikert aratott, most pedig megérkezett a magyar mozikba. Budapest mellett vidéki art mozikban is műsoron lesz, bemutatják többek között Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Szombathelyen, Jászberényben, Sárváron.

 

Karriere lassan indult

 

Tina Turner a legsikeresebb énekesnők közé tartozik, ám szólókarriere lassan indult. Első férje, Ike Turner gyakran bántalmazta, ezért válással végződött házasságuk. Ekkor lépett szólópályára, magánéletében a boldogságot második férje, Erwin Bach mellett sikerült megtalálnia. A most bemutatott dokumentumfilmben ezekről a nehézségekről is őszintén, nagyon személyes hangon beszél a művésznő.

A rockzene királynője az 1950-es években St. Louis-ban kezdett el énekelni helyi klubokban. Tizennyolc évesen csatlakozott Ike Turner együtteséhez, és hamarosan feleségül ment a gitároshoz. Miután több daluk slágerlistás lett, együtt kezdték járni a világot The Ike & Tina Turner Revue néven. Látványos, zenés-táncos műsorukat mindenhol imádta a közönség. 1976-ban döntött úgy Tina, hogy elhagyja férjét miután az a drogok és ital hatására többször megverte. 1984-ben következett be az egyéni siker: a Private Dancer című, ötödik szólóalbuma 12 millió példányban kelt el, és négy Grammy-díjat kapott. A fergeteges címadó dal Mark Knopfler (Dire Straits) szerzeménye.

Mostanra Tina Turner – több mint 200 millió eladott lemezével – a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Olyan slágerekkel hódította meg a világot, mint a Private Dancer, a The Best, a What’s Love Got To Do With It vagy a Proud Mary. 12 alkalommal kapott Grammy-díjat, és életéből Tina – The Tina Turner Musical címmel készült színpadi előadás, amelyet 2019-ben mutattak be a Broadway-n.

 

Koncert közben (Fotó: Tina Turner Facebook oldala)

 

Világszerte zsúfolt arénákban lépett fel. 2008-ban pályafutása 50 éves jubileumán nagyszabású világturnéra indult, ami az évad legsikeresebb koncertkörútja lett. A rendkívül energikus, lobogó hajú énekesnő a filmvásznon is bizonyított. Szerepelt a Who együttes Tommy című musicaljének filmváltozatában, egy Mad Max-filmben és Az utolsó akcióhős című filmben, s ő énekelte az Aranyszem című James Bond-film címadó dalát.

 

Most történt először

 

Tina Turner most először járult hozzá, hogy a magándokumentumait és archívumát felhasználják egy alkotáshoz. A nemrég bemutatott Tina című filmből jól kirajzolódik az énekesnő személyes portréja. Őszintén, személyes hangon mesél élete legsikeresebb és legküzdelmesebb pillanatairól.

A magyar mozikba eredeti nyelven, magyar felirattal került a zenés dokumentumfilm. Bővebb információ a vetítési helyszínekről, időpontokról a forgalmazó Pannonia Entertainment honlapján található.

 

Első nagy slágere, a Private dancer koncert felvétele itt tekinthető meg:

 

Kiemelt kép: Tina Turner Facebook oldala

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek