Broadway-sikerdarab Miskolcon – megjöttek a Producerek

Mel Brooks és Thomas Meehan 12 Tony-díjas musicalje látható a Miskolci Nemzeti Színházban, Béres Attila rendezésében. A premiert június 18-án, pénteken tartották

Bizonyára sokan ismerik Mel Brooks 1967-es Producerek című szatirikus vígjátékából született kultikus filmet. Brooks Oscar-díjat kapott a forgatókönyvért, 2001-ben pedig Thomas Meehan közreműködésével színpadi musicalt is készített belőle. A Broadway, a színház és a show business világát szarkasztikus humorral, öniróniával ábrázoló darabot bemutatása óta hatalmas sikerrel játsszák szerte a világon. Ez a remekmű érkezett meg most a Miskolci Nemzeti Színházba.

Jelenet az előadásból: (b-j) Lajos András, Czakó Julianna, Rózsa Krisztián (Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház)

A történet főhősei, Max Bialystock, a sikertelen producer és ifjú könyvelője, Leo Bloom a gyors meggazdagodás egy furcsa módszerét választja. Max karrierje zsákutcába jutott, de Leo a segítségére siet egy zseniális ötlettel: keressék meg a világ legrosszabb darabját, készítsenek belőle színházi előadást, de jó drágán. Ha több pénzt szednek össze egy darabhoz, mint amennyi a bemutatásához szükséges, akkor úgy járnak a legjobban, ha a produkció megbukik.

Tervük tökéletesnek tűnik. Kiválasztják a Hitler tavasza című irományt, amit egy neonáci kisállattenyésztő vetett papírra, a színpadra állításhoz felkérnek egy sikertelen rendezőt, néhány nem túl tehetséges színészt, és mindketten biztosak benne, hogy az így született Broadway show garantált bukást hoz. Az Élet azonban közbeszól: az előadás sikert arat, a két ügyeskedő producer pedig komoly bajba kerül.

Producerek – pillanatkép az előadásból (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Mel Brooks és Thomas Meehan musicalje egy humorban, csattanós poénokban gazdag, fülbemászó slágerekkel átszőtt, látványos színpadi jelenetekből álló, rendkívül feszes tempójú történet. Béres Attila rendező csupán apróbb dolgokat változtatott meg az eredeti forgatókönyvben, de ezeknek a pici módosításoknak köszönhetően megalkotta a Producerek Miskolci Nemzeti-féle változatát. Mindenki által jól érthető miskolci és magyar aktualitások kerültek be a szövegkönyvbe, amiktől persze még nagyobbat szólnak a poénok.

Pénteken este mutatta be a Producereket először közönség előtt a társulat – énekesekkel, zenekarral és táncosokkal. A díszleteket Cziegler Balázs, a jelmezeket Pilinyi Márta tervezte, a koreográfiát Barta Dóra készítette.

A miskolci változatban két szereposztásban is láthatja a főhősöket a közönség. Maxot Salat Lehel és Lajos András kelti életre. Velük a fotós főpróba szünetében tudott találkozni a sajtó.

– Rendkívül jól megírt darab, hihetetlen szélsőséges szituációk – mondta Lajos András – rácsodálkozom minden alkalommal, hogy mennyi minden van egymás mellé téve ebben a darabban – válaszolta a Miskolc Tv riporterének a színművész.

Leo, Ulla és Max: (b-j) Rózsa Krisztián, Czvikker Lilla és Salat Lehel (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Minden szerep nagyon komoly színészi játékot igényel megformálójától. A prózában elhangzó szakaszok mellett énekelni, táncolni kell, és folyamatosan figyelni a partnerekre. Színészre, táncosra egyaránt hatalmas feladat hárul, mégis azt látni, hogy szinte lubickolnak a szerepükben.

– Az, hogy egy ember végig kell, repüljön egy előadáson, az egy óriási dolog abban az esetben, ha a szárnyai szabadok – mondta Salat Lehel portálunknak – Vannak még apróbb bizonytalanságok, de bízunk abban, hogy megjön a közönség, és tényleg szárnyalni fogunk – felelte a színművész.

Leo Bloom alakját Rózsa Krisztián formálja meg. Az előadás további szereplői: Czakó Julianna / Czvikker Lilla, Farkas Sándor, Papp Endre / Szőcs Artur, Bodoky Márk, Nádasy Erika / Molnár Anna, Kokics Péter. Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, énekkara és a Miskolci Balett.

A premiert követően júniusban és júliusban látható a Producerek című előadás. Bővebb információ a Miskolci Nemzeti Színház honlapján, illetve a Facebook oldalán található.

Mel Brooks 2009-ben megkapta az amerikai Kennedy Center Honors díjat. Az átadási ceremónián ismert művészek a Producerek néhány slágerével kedveskedtek neki. A felvétel megtekinthető itt (Érdemes!):

(Kiemelt kép: Gálos Mihály Samu/Miskolci Nemzeti Színház)

Kultúra | PannonHírnök 

Facebook 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek