Ingyenes Prince koncertje a YouTube-on

Vona Ildikó

Már elérhető, és csak három napig tekinthető meg a YouTube-on Prince 1985-ös Purple Rain-turnéjának syracuse-i koncertje.

A Carrier Dome arénában készült felvételt eredetileg VHS kazettán adták ki, nemrég azonban digitalizálták. Ezt láthatják most a rajongók három napon keresztül Prince hivatalos YouTube-csatornáján, ahol adománygyűjtés is zajlik, ugyanis a nézők közben a koronavírus-járvány elleni küzdelemre adakozhatnak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covid-19 szolidaritási segélyalapja számára.

Prince (eredeti nevén Prince Rogers Nelson) Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes, dalszövegíró, több mint három évtizeden át volt meghatározó alakja a popzenének. 1958. június 7-én Minneapolisban született, afroamerikai szülők gyermekeként. Apja dalszerző és zongorista, anyja jazzénekesnő volt. A zene kiskorától körülvette, így nem csoda, hogy első számát – Funk Machine címmel – hétévesen írta az otthoni zongorájukon.

Prince magyarországi koncertjén a Sziget Fesztivál nulladik napján, a budapesti Hajógyári-szigeten, 2011. augusztus 9-én (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

17 éves korában kötött vele szerződést Owen Husney, aki segített elkészíteni egy demót a Sound 80 Studios-ban. Közös munkájukat siker koronázta: Prince három albumra szóló felkérést kapott a Warner Bros-tól. Az első lemezt For You címmel 1978-ban jelentették meg. 1979-ben Prince együttest alapított André Cymone (basszus), Dez Dickerson (gitár), Bobby Z (dobok), Gayle Chapman és Doctor Fink billentyűsökkel; a velük kiadott Prince című album már platinalemez lett. Így indult a többféle zenei stílusban alkotó, kísérletező kedvű, műfajokat ötvöző, új hangzásokat létrehozó művész karrierje.

Pályafutása elején többek közt James Brown, Jimi Hendrix, a Grand Funk Railroad, Joni Mitchell, a Led Zeppelin és a Beatles hatottak rá. Első két albuma R’n’B és pop stílusban készült, az 1980-as Dirty Mind lemezével kezdődött az úgynevezett Minneapolis sound korszaka, mely sajátos keveréke a funky, rock, pop, szintipop és new wave hangzásnak. A Purple Rain és a Sign ‘o’ the Times című albumokkal vált világszerte ismert sztárrá. Az 1990-es években rap elemekkel bővítette zenéjét, majd két dzsessz ihletésű CD-t – The Rainbow Children (2001), N.E.W.S. (2003) – jelentetett meg. Ezt követően két albuma (Musicology, 3121) ismét poposabb stílusban készült. A Musicology két Grammy-díjat nyert; az elsőt a Call My Name, a másodikat a címadó dalban nyújtott vokális teljesítményért kapta Prince.

1978 és 2015 között szinte minden évben kiadott egy albumot, pályafutására jellemző, hogy végig aktívan koncertezett. Magyarországon 2011-ben a budapesti Sziget Fesztiválon lépett fel. Prince 2016. április 21-én hunyt el, és olyan nagy slágerek maradtak utána, mint a Purple Rain, I Wanna Be Your Lover, Little Red Corvette, Sign o’ the Times, Cinnamon Girl, Musicology, 1999, When Doves Cry, Baby I’m a Star, Let’s Go Crazy.

Prince 1985-ös Purple Rain-turnéjának syracuse-i koncertje – péntek reggeltől három napon keresztül – itt tekinthető meg ingyenesen:


Hasonló cikkek