2023 legjobb húsvéti programjai a Dunántúlon

Idén négynapos hosszú hétvégével ünnepeljük a kereszténység legnagyobb ünnepét a húsvétot, és számtalan program vár országszerte.

A Dunántúl bőséges kínálatában vannak családi programok, koncertek, kézműves foglalkozások, tojásfestés- és keresés, de locsolóvers-szavaló verseny is. Nézzük Győr-Moson-Sopron, Baranya, Fejér és Zala vármegyék legfontosabb programjait!

 

Hímes tojások (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

Győrben húsvéti vásárt tartanak, ahol a Csónakos szobor környéke igazi Húsvét-szigetté változik. Az egésznapos vásár közben rengeteg program várja a gyerekeket, többek között kézműves foglalkozások, ahol húsvéti állatkákat készíthetnek, utazás a mesék világába, kincskereső játék hívja a kicsiket, de fejlesztő fajátékokon is kipróbálhatják ügyességüket.

Nagycenk a Húsvéti Nyitnikék során fergeteges nyuszis programokkal várja a családokat 2023. április 8-án a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton. Nyuszi mozi, húsvéti dekorációk készítése, locsolóvers-szavalás, tojáskeresés, interaktív játékok, húsvéti finomságok kóstolója.

 

Tojásfa és szalmanyuszi (Fotó: MTI/ Varga-György)

 

A Zengővárkonyi Húsvét 2023 rendezvény keretében szeretettel várnak mindenkit Zengővárkonyba április 10.-ig, aki szeretné megtudni, hogyan patkolják a tojást, szeretné kipróbálni a tojásírást méhviasszal, megnézni több ezer különböző hímes tojást és szalmatárgyat.  A programokat a Zengővárkonyi Tájház és Míves Tojás Múzeum szervezi.

 

Időutazás a hagyományok világába

 

Újraélednek a hagyományok zengővárkonyi tojásírók segítségével, akik bemutatót tartanak a különböző tojásdíszítő technikákból. Lesz tojásírás, magrátétes tojásdíszítés, tojáspatkolás és tojáskarcolás. A gyöngyfűző szakkör tagjaival pedig gyöngyös tojásokat lehet készíteni. Mindennap népi játszóház várja a gyerekeket az udvaron.

Április 9-én a tojáskeresés során azokat a hímes tojásokat kell megtalálni, amelyeket a szervezők elrejtettek faluszerte. Április 10-én, hétfőn ünnepi istentisztelet nyitja a napot a református templomban, majd következik a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület locsoló műsora a Míves Tojás Múzeum előtt.

Pécs belvárosában, a Húsvét a Zsolnay Negyedben 2023 rendezvényen április 10-én, hétfőn 10 órától koncertek, tojáskeresés és foglalkozások várják az érdeklődőket.

 

Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Velence, a Húsvét a Velence korzón 2023 eseményre hívja a látogatókat.  Április 7-10. között húsvéti sonkavásár, füstölt áruk, gasztronómiai ínyencségek, mini vidámpark, póni lovaglás, arcfestés és élőzene várja az érdeklődőket a húsvéti hosszú hétvégén. Minden program ingyenes és kutyabarát!

Székesfehérváron tojáskereső versenyt tartanak. Április 8-án huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Húsvéti Tojáskereső Versenyt a Zichy Ligetben. A tojásvadászat 5 különböző korosztályban zajlik, több mint 8000 műanyag tojásban elrejtett cukorkát kereshetnek meg a gyermekek a parkban, de lesz élőzene, tánc, tombola, nyuszi, arcfestés és rengeteg gyerek-szülő játék.

Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum ad otthont a húsvéti programsorozatnak április 7-10.között. Tojáskeresés a parkban, kincskereső játék, közös etetés a Madárparkban, családi játszóház,  arcfestés és lufibohóc, lovasbemutató, bábszínház, meseóra és tárlatvezetések várják a látogatókat.

 

Boldog, áldott húsvétot kívánunk minden kedves olvasónknak!

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: MTI/ Komka Péter)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek