Így tehet szebbé és egészségesebbé a citromos víz

Egy pohár víz felkelés után segít, hogy szervezetünk visszanyerje kellő hidratáltságát, ám ha citromlével gazdagítjuk, akkor még egészségesebbé tehetjük. Egy pohár szobahőmérsékletű vízbe facsarjuk bele egy kisebb citrom levét, és máris kész a szuperegészséges koktélunk!

Miért érdemes citromos vízzel indítani a napot? 10 okot is mondunk rá!

 

1.Méregtelenít          

Feloldja a májban lévő méreganyagokat, serkenti a májműködést, tisztítja a beleket és az epét. Lúgosító hatásánál fogva semlegesíti a káros savakat, így az egész szervezetet erősíti.

2.Semlegesíti a húgysavat

Ha testünkben túlzott mennyiségben halmozódik fel a húgysav – túlsúly, veseproblémák, cukorbetegség, húsokban gazdag étrend esetén –, az köszvény és vesekő kialakulásához vezethet. A citromos víz segít a húgysav feloldásában, hígításában.

3.Erősíti az immunrendszert

44368826_s

 

A citromban található C-vitamin, flavonoidok és folsav ellenállóbbá tesznek a fertőzésekkel szemben. Egy kisebb citrommal 30-50 mg C-vitaminhoz juthatunk, mely az immunrendszerünk megfelelő működéséhez szintén szükséges vas felszívódását fokozza.

4.Segít megelőzni a vesekövet

A citrom nem csupán C-vitamin tartalmánál fogva gátolja a vesekőképződést, de értékes citrátokat is tartalmaz, melyek megemelve a vizelet citrátszintjét a kristályosodás és a kőképződés ellen hatnak.

5.Szépíti a bőrt

A C-vitamin hozzájárul a bőr rugalmasságáért felelős kollagén képződéséhez, semlegesíti a bőr öregedésért felelős szabadgyököket. A hígított citromlé külsőleg tisztíja a zsíros, pattanásos bőrt, fertőtlenít, halványítja a szeplőket, és a körmöket is erősíti.

6.Értékes káliumforrás

A káliumnak fontos szerepe van az izomműködésben, a vércukorszint szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, és a magas vérnyomás csökkentésében. Hiányában szívműködési zavar és izomgyengeség léphet fel.

7.Támogatja az emésztést

Savtartalma hozzájárul a tápanyagok lebontásához, gátolja az emésztési zavarok, puffadás, görcsök és a túlzott gázképződés kialakulását. Ha székrekedéssel küzdünk, fogyasszuk melegen a citromos vizet.

8.Erősíti az érfalakat

A citromban található antioxidáns és gyulladásgátló hatású rutin serkenti a vérkeringést, erősíti a hajszálereket, segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, így visszér, véraláfutások, ínyvérzés esetén csökkentheti a panaszokat.

9.Védi a látás egészségét

Az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásában is szerepe van a szem oxidatív károsodásának.  Így az antioxidáns hatású vitaminok, mint a C-vitamin is, csökkenthetik a súlyos szembetegségek kockázatát, illetve megelőzhetik a súlyosbodásukat.

10.Daganatellenes hatású

A citrom antioxidáns vegyületei együttesen csökkentik a daganatos betegségek kockázatát. A rákellenes hatás pusztán C-vitamin tartalmú étrendkiegészítők fogyasztásánál nem figyelhető meg.

 

Fotók: Illusztráció


Hasonló cikkek