A falak vizesedését is meg kell oldani a Cifrapalotánál

Folyamatosan nyomon követjük és többször beszámoltunk Kecskemét ikonikus épületének a Cifrapalotának megóvását célzó erőfeszítésekről, tervszerű munkáról.

Erősebb ragasztóhabarccsal és dróttal fogják majd rögzíteni a majolikamázas pirogránit Zsolnay-díszeket a Cifrapalota homlokzatára, de a felújítás során fontos lesz az is, hogy a tetőnél lévő íves pártafal csapadék elleni védelmét megoldják.

2021-ben lezuhant a Cifrapalota homlokzatáról egy darab az egyik majolikamázas pirogránit Zsolnay-díszből. Ez intő jel volt, melyet ősszel-tél elején cselekvés is követett: az örökségvédelmi engedély birtokában szilikátrestaurátorok leszedték mind a 37 színes mezőt az épületről, egyrészt a kulturális örökség védelme, az anyagi károk elkerülése, másrészt természetesen a balesetek megelőzése érdekében.

Kiderült, a díszek eredeti rögzítése nagyon meggyengült: a ragasztóanyag sem tartotta már őket jól és korrodálódtak a szintén a rögzítést szolgáló drótok is.

Hétfőn Czifrák László szilikátrestaurátor a helyszínen el is magyarázta, pontosan mi okozta a problémát. Mint kifejtette, a közel 120 éves díszítmények szerkezetileg nagyon jó állapotúak, és a mázolt felületük is teljesen stabil, nincs megrepedezve, a tisztításon kívül egy-két lepattanást, sérülést kell majd csak pótolni, javítani. A gondot az jelentette, hogy a homlokzati téglafelülethez a kerámiát rögzítő misungos habarcs elöregedett, elgyengült, és elvált a téglától.

Így már nyilvánvalóan nem volt alkalmas arra, hogy megfelelően tartsa a díszeket, egyfajta időzített bombaként jelentett veszélyt, hogy egy váratlan pillanatban elengedi a pirogránitot. Hogy a habarcs már mennyire nem volt megfelelő állapotban, jól mutatta, hogy a szakember egy kőműves spaklival is könnyedén el tudta a kerámiáról távolítani, nem volt szükség vésőre sem.

Abban, hogy a ragasztóanyag ennyire tönkrement, a nedvesség játszotta a főszerepet, ugyanis a csapadékvíz bejutott a díszek mögé. Mint Czifrák Lászlótól megtudtuk, a tetőnél lévő, az épületnek könnyed, légies megjelenést kölcsönző gyönyörű íves pártafalnak van egy konstrukciós problémája, konkrétan az, hogy a teteje nincs levédve, így nincs olyan záró felület, amely a víz lefelé szivárgását megakadályozná. A nedvesség pedig az építkezés óta eltelt hosszú idő alatt „ledolgozta” a habarcsot a tégláról.

Tavasszal meg fogják vizsgálni, a pártafal védelmére milyen megoldás lenne a legalkalmasabb.

Elképzelhető, hogy olyan speciális bevonatot kap, amely a nedvességet abszolút nem engedi át, egy másik lehetséges út pedig díszbádog felszerelése lenne. A lényeg, hogy így megszűnne az eredendő hiba, a homlokzati fal vizesedése. A téglák állapotát is feltérképezik majd, de ezen a téren Czifrák László szerint nincs ok az aggodalomra. A díszeket erősebb, tartósabb ragasztóhabarccsal és vastagabb dróttal fogják felerősíteni, ez arra az időre jelent leesés elleni biztosítékot, míg a ragasztás megköt. – írja a BAON.hu

Révhegyi Andrea

Ha tetszett a cikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek