Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

A Generalinál a hétvégi viharkár eléri a 2 milliárd forintot

Tömegesen érkeznek a kárbejelentések a biztosítókhoz

A Generali Biztosítóhoz a múltheti, főként a hétvégi viharok nyomán már csaknem 7000 kárbejelentés érkezett, a károk értéke megközelítőleg 2 milliárd forint.

 

A társaság keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint a villámlás, felhőszakadás, jégeső, illetve beázások okozta károk – nem egy helyen pincéket, utakat árasztott el a víz, és a fakidőlések száma is jelentős volt. Az elmúlt napok heves esőzései miatt az áradások következtében további károk várhatók.

 

Víz borít egy utcát az éjszakai vihar után Budapest  XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 

A szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy a villámcsapások másodlagos hatása ellen is fontos a védekezés. A villámcsapás elsődlegesen közvetlenül okozhatja az épület megrongálódását, másodlagosan pedig túlfeszültséget okozhat az elektronikai készülékekben, ami meghibásodáshoz vezethet. Ez akkor is bekövetkezhet, ha a lakóépülettől néhány méterre csap be a villám, ezért a biztosító – különösen a nyaralás előtt – az elektronikai eszközök áramtalanítást javasolja.

 

Komoly problémát okoznak az áradások

 

Az elmúlt napok heves esőzései miatt az áradások is egyre komolyabb problémát okoznak. Hétfő reggel a Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás, rekord született. Az áradások miatt a biztosító további kárbejelentésekre számít.

 

Érkeznek a bejelentések a biztosítókhoz

 

Hétfőn a Groupama, az Allianz és az Alfa Biztosító is azt közölte az MTI-vel, hogy az elmúlt hetek extrém időjárása miatt milliárdos nagyságrendű kárra számítanak. Az első augusztusi hétvége viharai után, hétfő délig közel 2500 bejelentés érkezett a Groupama Biztosítóhoz; ahol az idei nyári viharokkal kapcsolatos kárbejelentések várhatóan meghaladják majd a 16 ezret, kárértékük pedig a kétmilliárd forintot.

Az Allianzhoz hétfőn délutánig több mint 2200 kárbejelentés érkezett a hétvégi viharos időjáráshoz kapcsolódóan, többnyire vihar és villámcsapás másodlagos hatása miatt, a károk értéke előzetes becslés szerint közel 250 millió forint.

Az Alfa Biztosító vasárnap délután azt közölte, hogy csaknem kétezer kárbejelentés érkezett augusztus első napjaiban a társasághoz, a július utolsó három hetét végigkísérő viharok, kisebb-nagyobb jégverések összesen 7 ezer kárbejelentést eredményeztek. A várható összes kár július 10. és augusztus 5. között elérheti a 730 millió forintot.

 

Forrás: MTI

Nyitókép:  Villámlás Salgótarján felett 2023. augusztus 5-én hajnalban (Fotó: MTI/ Komka Péter)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek