Orkánerejű vihar érte el Nagy-Britannia térségét

Orkánerejű vihar érte el vasárnap este Nagy-Britanniát, jelentős közlekedési fennakadásokat okozva országszerte.

A brit meteorológia, amely napok óta jelezte az Isha névre keresztelt atlanti vihar érkezését, szinte az ország teljes területére a második legmagasabb, narancssárga riasztást adta ki.

 

Illusztráció – Országúti vihar (Fotó/ Forrás: Pixabay)

 

A szolgálat vasárnap éjjeli beszámolója szerint a leghevesebb, csaknem 150 kilométer/óra sebességű széllökést Wales északi részén, Snowdonia térségében mérték, de Londonban és az ország számos más vidékén is gyakori az óránkénti 90-120 kilométeres szélsebesség.

Skóciában a hatóságok vasárnap estétől hétfő délelőttig elővigyázatossági megfontolásokból teljesen leállították a vasúti közlekedést, az angliai és a walesi vasútvonalak több szakaszán sebességkorlátozásokat rendeltek el.

Észak-Írországban több mint 45 ezer, Angliában és Walesben hétezer lakóingatlanban szűnt meg az áramszolgáltatás a vezetékrendszer megrongálódása miatt.

 

Késések Nagy-Britannia légi közlekedésében

 

A légiközlekedést a vihar elsősorban az északnyugat-angliai, a skóciai és az ír repülőtereken zavarta meg. A dublini repülőtéren vasárnap estig 114 járatot töröltek, a Nagy-Britanniából Belfastba tartó járatok közül pedig többet más repülőterekre irányítottak át.

A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n ugyanakkor a viharos szél ellenére folyamatos volt a forgalom, és vasárnap éjjelig nem érkezett hír járattörlésekről.

A British Airways Heathrow-ról Budapestre tartó esti járata egyórás késéssel ugyan, de felszállt. A Wizz Air budapesti járata a Londontól északra fekvő Luton repülőtérről több mint kétórás késéssel, de szintén el tudott indulni.

Az Isha orkán, amely az Atlanti-óceánról tört rá a Brit-szigetekre, a meteorológia előrejelzése szerint hétfő délelőttre elvonul. A vihar érkezése előtt több mint egy hétig az évszakhoz képest is szokatlanul hideg volt Nagy-Britanniában: az északi országrészekben reggelente jóval mínusz 10 fok alatti hőmérsékleteket mértek.

Az Isha ugyanakkor jelentős enyhülést hozott: a következő hétre a prognózis plusz 10-14 fok közötti hőmérsékleti maximumokat valószínűsít.

 

Forrás: MTI/ Kertész Róbert (London)

Nyitókép: Illusztráció (Fotó/ Forrás: Pixabay)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek