Tisza-tavi Fesztivál: „Nagyon színes a paletta”

Július 31. és augusztus 2. között kerül megrendezésre a Tisza-tavi Fesztivál. Az egyre népszerűbbé váló esemény főszervezőjével, Debreczeni Ildikóval beszélgettünk.

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Hány éves a Tiszta-tavi Fesztivál?

Debreczeni Ildikó: Idén hetedik. Az egész úgy kezdődött, hogy nyolc évvel ezelőtt a családommal jártam a Tiszta-tónál, és teljesen elbűvölt a csodálatos növény- és állatvilággal rendelkező természeti környezet. Bár ez egy mesterséges tó, de az évek során nagyon szépen kinőtte magát. Amikor megláttam, rögtön azt mondtam: szervezni kell ide valamilyen eseményt, hogy ezt lássák mások is. Akkoriban már nagyon kevesen voltak a tó környékén, ezért úgy gondoltam, egy zenés rendezvénysorozattal vissza lehetne csábítani az embereket.

– A Természet Operaháza névvel is illetett Tisza-tavi Fesztivál hogyan nyerte el a mai formáját? Nem operafesztivál, de mégis köze van az operákhoz…

– Én szolnoki vagyok, ott élek, dolgozom. Van egy 61 főt számláló csapatom, a Jelmezart stábja, és 14 éve operaházaknak készítünk jelmezeket Európától Amerikáig, szerte a nagyvilágban. Nálam az opera szeretete így kezdődött, a munkám révén magával ragadott a műfaj. Minden évben el szoktam vinni a kollégáimat csapatépítésre, és egyszer körbebicikliztük a Tisza-tavat. Meghívtam három énekes barátomat, illetve a Bartók Béla Kamarakórust, akiket különböző pontokra állítottam, ők vártak bennünket a vízparton minikoncertekkel. Annyira jól sikerült a túránk, hogy akkor úgy gondoltam, érdemes lenne ezt továbbgondolni, és egy olyan rendezvényt szervezni ide, ahol ötvözzük a kultúrát, a sportot, a turizmust. Ehhez adják az operák a keretet, de többféle műfajt belecsempésztem a programba. Már az elején nyilvánvaló volt, ez a környezet nem bír el tízezres, vagy túl hangos eseményt, például egy rockfesztivált el sem tudnék itt képzelni. Nekem a szerelmem lett a komolyzene, ezért adják a fő irányvonalat a klasszikusok, de a könnyűzene képviselői is hallhatók a három nap folyamán.

A 2018-as gálakoncert sztárvendégei: (b-j) Ganxsta Zolee, Molnár Levente és Miklósa Erika (Fotó: Tisza-tavi Fesztivál)

– Helyileg Tiszafüred a központ?

– Igen. A Morotva Kerékpáros Pihenőpark, ami egy félsziget. Ott tartjuk a gálakoncertet, és a kerékpáros, valamint a hajós túrák szintén Füredről indulnak.

– Meséljen picit ezekről!

– A nyitónapi gálakoncert évek óta a tiszafüredi nyár egyik legexkluzívabb eseménye.  Idén a fellépők között van Miklósa Erika, Horváth István operaénekes, Horgas Eszter fuvolaművész és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. Szombaton kerül megrendezésre a Tour D’Opera elnevezésű kerékpáros túra, vasárnap pedig a Boat D’Opera csónakos túra. Mindkét programban az egyes állomásokon előadók várják egy-egy produkcióval a résztvevőket, és közben körbe lehet tekerni, illetve csónakkal bejárni a Tisza-tavat.

– Bringás koncert? Jól hangzik…

– Ezt úgy kell elképzelni, hogy van kilenc település, egymástól körülbelül hét-hét kilométernyi távolságra, és mi megállunk a kilenc településen. A teljes túra 67 km hosszú, ezért is találtuk ki a pihenőpontokat, ahol a vízparton várnak bennünket a művészek, és a természetes környezetben előadják a kis koncertjüket. Ilyenkor a bringások lerakják a bringákat, plédekre ülnek, vagy a fűben hasalva hallgatják a produkciókat. A Boat D’Opera nevű túránkon a félszigetről indulva, csónakokban ülve végighajózunk a gyönyörű lagúnákon, és néhol megállunk zenét hallgatni. Olyankor a parton fogadnak bennünket a fellépő művészek, tehát tematikájában ugyanaz, mint a kerékpáros túra.

– Mennyi a befogadóképesség? Aki nem fér be a csónakokba, élvezheti a partról a műsorszámokat?

– 300 hajós a befogadás, nincs több csónakunk. Persze mindig vannak, akik saját hajóval éppen arra járnak, és megállnak nézelődni. Őket sem szoktuk elküldeni, ők is meghallgathatják a produkciókat.

– Különböző műfajok vannak jelen ezeken az állomásokon, ugye?

– Igen. Egyik helyen hangszeres szólisták, popzenészek, a másikon néptáncosok, a harmadikon klezmer zenekar, a negyediken operaénekesek szórakoztatják a vendégeket. Nagyon színes a paletta.

Produkció közben: az ExperiDance társulata (Fotó: Tisza-tavi Fesztivál)

– Kik léptek fel az elmúlt években?

– Nem tudok mindenkit felsorolni fejből, mert rengeteg művész járt nálunk az eltelt hat évben. Itt volt például Lajkó Félix, Edvin Marton, St. Martin, Rákász Gergely, Snétberger Ferenc, Falusi Mariann, Mahó Andrea, Szirtes Edina Mókus, Ganxsta Zolee, az ExperiDance táncegyüttes, a Budapest Klezmer Band, a Virtuózok című műsor ifjú tehetségei. Az operaénekesek közül fellépett Pitti Katalin, Miklósa Erika, Rost Andrea, Molnár Levente, Bakos Kornélia, Bretz Gábor, Vizin Viktória, Nyári Zoltán, Hábetler András, Fodor Beatrix, Mester Viktória, Szegedi Csaba, Boncsér Gergely, és Kristin Sampson világhírű szoprán, aki New Yorkból fogadta el a meghívásunkat.

– A pénteki gálakoncertről már beszéltünk, de kiket hallhat még a közönség idén?

– Érkezik hozzánk többek közt Vásáry André, Sári Évi, Kalmus Felicián csellóművész, Lőrincz Judit, Turpinszky Gippert Béla operaénekes, Szalonna és bandája, a Vox Mirabilis Kamarakórus, a Band of Streets, az Otherside Music, és újra itt lesz a FareMido Operatársulat is. Egyébként a fesztivál honlapján, illetve a Facebook oldalunkon minden információ megtalálható a programokról.

– Mindig három napos a fesztivál?

– Tavaly volt egy családi napunk is, de ezt idén nem mertem bevállalni, a koronavírus megnehezítette a dolgunkat.

– Mennyire?

– Május 31-ig várnunk kellett, hogy egyáltalán megtarthatjuk-e a rendezvényt. Mi már szeptember-októberben összeraktuk a programot, így június elején csak a képzeletbeli start gombot kellett megnyomni az indításhoz.

– Milyen járványügyi biztonsági előírásokat kell betartani?

– Minden programunk kültéri rendezvény, ami jelentősen megkönnyíti a dolgokat. A gálakoncerthez béreltünk egy nagy sátrat a Fővárosi Nagycirkusztól, ezt kifeszítjük a színpad és a nézőtér fölé, így nem kell a sportcsarnokba bemenni eső esetén. Figyelünk a vendégeink és a saját egészségünk megóvására, ezért a mosdókban mindenhol ki lesz téve a kézfertőtlenítő. Nem kötelező a maszk, de mi mindenkinek fogunk adni egyet ajándékba.

– Mennyire elégedett az eddigi fesztiválokkal? Sikerült a sportot és a zenét ötvözni?

– Nagyon szépen haladtunk előre az évek során, jól érezhető a fejlődés. Nagyon elégedett vagyok az eddigi eredményeinkkel, és mindig hatalmas boldogsággal töltenek el a vendégeink részéről érkező visszajelzések. Többször megtörtént például, hogy odajött egy család a kerékpáros, vagy a csónakos túra miatt, és elmondták utána: még életükben nem jártak operaházban, de ebben a környezetben nagyon megérintette őket a zene.

Csónakázás közben a Boat D’Opera túrán: (b-j) Debreczeni Ildikó, Batta András és Miklósa Erika (Fotó: Tisza-tavi Fesztivál)

– Megtudhatunk valamit a jövőbeli tervekről?

– Pénteken, a gálakoncerten fontos bejelentést teszünk. Annyi elhangzott korábban ezzel kapcsolatosan, hogy más vizekre is fogunk evezni, de ez még titok. Nagyon boldog vagyok, mert mostanra már sokan látják a rendezvényünk kulturális és turisztikai hozadékát. Természetesen támogatók is kellenek mögénk, különben nem tudunk fejlődni. A jövőt tekintve bőségesen vannak terveink, és bízunk benne, hogy nagyon színvonalas formában folytatjuk majd a hét évvel ezelőtt megkezdett munkát.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek