A hét színháza – Csiky Gergely Színház

Hivatalosan 1911-ben nyitott meg Kaposváron az első színház, az épületet Magyar Ede és Stahl József tervezte, kivitelezését pedig Melocco Péter valósította meg. Az épületet a kor kiemelkedő építészeti alkotásai közé sorolják, eredetileg 1400 fő befogadására lett volna alkalmas, ám ez később 860 főre módosult, így is Magyarország legnagyobb színházai közé kerülve. A nézőtér belső díszes elemeit egy helyi vállalkozó, a Borovitz-féle cementgyár készítette.

1950-ben az épület kibővült, majd 30 évvel később, 1980-ban teljes felújításon esett át, amikor modernizálták a színpadi technikát. Az utolsó nagy átalakulásra 2017-ben került sor, amikor mind kívül, mind pedig belül megújult az egész épület.

A padlás című produkció a társulat előadásában

1955-ben alakult az első önálló színi társulat, mely az Állami Csiky Gergely Színház névre hallgatott. A színház az 1970-es évektől 2000-ig érte a fénykorát, ebben az időszakba sokat tettek egy értő közönség kialakításához, gyermekműsoraik országszerte ismerté váltak. A színház a mai napig Kaposvár kulturális életében meghatározó szerepet tölt be, az épület körüli Színház park szökőkútjával és játszóterével közkedvelt találkozóhely.

Forrás: Wikipédia


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek