A lengyel és a magyar szablyavívás történetét mutatták be Varsóban

A lengyel és a magyar szablyavívás történetét mutatta be pénteken a varsói magyar nagykövetségen Máday Norbert szablyavívómester, ismertetve a Borsody László által a két világháború között megalapított magyar vívóiskola hatását a lengyel sportolók képzésére.

A magyar és a lengyel szablyavívók varsói találkozója alkalmából megtartott rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium biztosa, Holló József felvázolta a lengyel-magyar barátság egyes hadtörténeti mozzanatait és aláhúzta: e barátság nemcsak a történelemben, a kultúrában, hanem a sportban is érvényesül.

#Máday Norbert szablyavívómester, műgyűjtő, a Borsody-féle iskola hagyományait folytató Magyar Szablyavívó Iskola alapítója előadásában leszögezte: a második világháború utáni elemzésekben olvasható, hogy a magyar és a lengyel vívás olasz alapokon nyugszik, de ez nem igaz.

Felidézte: a #Borsody-módszert a második világháború előtt #Kevey János magyar vívómester népszerűsítette Lengyelországban, a magyar vívóiskolát a varsói testnevelési főiskolán és a lengyel katonaképző intézetben is próbálták bevezetni. Kevey – akit a második világháború kitörése után visszarendelték Magyarországra – 1947-ben a lengyel vívószövetség meghívójára újból Varsóba érkezett és hozzájárult újabb lengyel bajnokok képzéséhez.

Máday felvázolta a Borsody-módszer lengyelországi alkalmazásának történetét. A párhuzamokat a második világháború előtti lengyel olimpiai bajnok, #Kazimierz Laskowski és az őt tanító #Borsody László kettős fényképével is szemléltette.

Felidézte továbbá: míg a 1924-es párizsi olimpián a lengyel kardvívó csapat helyezetlen volt, az 1928-as amszterdami olimpián – amelyre a lengyelek Budapesten készültek – a lengyel csapat bronzérmes lett, csak a magyarok és az olaszok előzték meg.

Máday bemutatott két, eddig ismeretlen, a két világháború közötti lengyel vívókat és magyar mestereiket bemutató fényképet is. Az egyik fényképen maga Borsody is látható. A másik fotó az 1925-ben megalapított #Toldi Miklós Honvéd Sporttanár és Vívómester képző Intézet bejáratánál készült 1928-ban, egyenruhás magyar kardmestereket és a lengyel tisztikar tagjait ábrázolja.

A közönség megtekinthette Krzysztof Laskowski emlékiratainak másolatát is, a kéziratban a legendás lengyel vívómester a Borsody-módszert írja le részletesen és Magyarország legjobb mesterének nevezi Borsodyt.

A rendezvényen vívóbemutatót tartott a Lengyelországban jelenleg működő magyar-lengyel vívóiskola, melynek elődjét Kevey János alapította meg a múlt század 20-as éveiben Lengyelországban. A Borsody-módszert követő egylet 2012-ben újította meg tevékenységét, a Magyar Szablyavívó Iskolával együttműködve.


Hasonló cikkek