A Liu testvérek debreceni egyetemistaként léphetnek jégre az Európa-bajnokságon

Debrecen – Hatalmas presztízst jelent Debrecennek a 2020-as rövidpályás gyorskorcsolya Eb – hangzott el az előkészületekről szóló tájékoztatón.

Jövő január 24. és 26. között a Főnix Csarnokban rendezik meg a rövidpályás gyorskorcsolya kontinensviadalt. Az Eb-ről tartott hétfői sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke közölte, megszületett a kormánydöntés a rendezés garanciavállalásához, a szervezőbizottság társelnökének pedig Papp László polgármestert kérte fel a testület. Az elnöki posztot Kósa Lajos tölti be, Schulek Csaba lesz az ügyvezető igazgató, Becsky András a társügyvezető.

– 2010 óta Debrecen csaknem harminc világeseményt rendezett már, a cívisváros az ország legsportosabb városa a szervezés szempontjából – tette hozzá Kósa Lajos. Megjegyezte, a tavalyi Eb-n második lett a magyar válogatott, ezt szeretnék felülmúlni Debrecenben. Kósa Lajos szerint erre minden esély megvan, mivel erős, fiatal csapat vehet majd részt a viadalon.

2013-ban rendezett a város short track vb-t, a nemzetközi szövetség a kiemelkedően jó tapasztalatok alapján választotta helyszínnek a megyeszékhelyet. Megjegyezte:

ha a Liu testvéreket felveszik a Debreceni Egyetemre, akkor a két bajnok helyi egyetemistaként vehet részt a versenyen.

Papp László polgármester közölte, a hazai és a nemzetközi sportszövetségek bizalma töretlen Debrecen iránt, s biztos abban, hogy a Debreceni Sportcentrum megfelelő szakértelemmel és elkötelezettséggel, kimagasló színvonalon fogja megrendezni az Európa-bajnokságot. Elmondta, a két jégcsarnok az edzéseknek ad majd otthont, a versenyt pedig a Főnix Csarnokban rendezik.

Kiemelte, hogy a város számára hihetetlen nagy presztízsértékű egy ilyen magas rangú sportesemény megrendezése, s mint mondta, az a cél, hogy évről évre hasonló jelentőségű esemény legyen Debrecenben, ami továbbviheti a város hírnevét.

Becsky András megjegyezte, április 27-én és 28-án közönségkorcsolyázást rendeznek a Főnix Csarnokban, a tesztidőszakban pedig komolyabb felújítást,

a hónap végén tesztfagyasztást hajtanak végre a létesítményben, amivel kiküszöbölhető lesz minden esetleges probléma, így a jég minőségével és terhelhetőségével kapcsolatban a lehető legoptimálisabb feltételeket tudják majd megteremteni.

Ezt a célt szolgálja a jeges majális is április 30-án a Főnix Csarnokban, ahová az ország legjobb korcsolyázóit várják, egyfajta közönségtalálkozóra. Ezen a rendezvényen szeretnék beharangozni az Eb-t, egyúttal nyílt edzésen láthatja a magyar válogatott tagjait a közönség. Fontos lenne, hogy telt ház legyen a rendezvényen, így ugyanis éles helyzetben tudnák tesztelni, mennyit bír a csarnok jege.

A kontinensviadal finanszírozására a nemzetközi szövetség 70 millió forinttal, 238 millióval a magyar állam, 50 millióval az Emmi, a szponzorok 5 millióval járultak hozzá, a jegyértékesítésből pedig további 15 millió forintra számítanak, így összesen 423 millió forint összköltségvetéssel kalkulált a szervezőbizottság. Schulek Csaba, a hazai szövetség ügyvezetője közölte, a debreceni önkormányzat egyéb hozzájárulásaival az összköltségvetés a 470 milliót is elérheti.

Az Eb-re 150 versenyző érkezhet majd, az őket kísérők száma pedig ennek a duplája is lehet, azt szeretnék, ha kétezer fölötti lenne a külföldi vendégek száma, és elérnék a telt házat a csarnokban.

Forrás: dehir.hu


Hasonló cikkek