Az MCC a magyar építészeti hagyományokhoz illeszkedő új központban kap helyet

A magyar építészeti hagyományokhoz illeszkedő új központban kap helyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti központja, a tervek szerint a 2025/26-os tanév már az új, építészeti stíluskísérletnek is tekinthető, Somlói úti épületében kezdődhet meg a tehetséggondozó intézményben.

Az MCC szerdai, budapesti építész-szakmai rendezvényén Orbán BalázsSom, az MCC kuratóriumának elnöke azt mondta, hogy a nagy méretű infrastrukturális fejlesztési projekt egyben szellemi építkezés is.

Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a Kárpát-medencei, de egész Közép-Európára és a nyugati világra kisugárzással bíró tehetséggondozó intézménynek méltó budapesti központja épüljön – tett hozzá Orbán Balázs.
Jelenleg több mint 5 ezer diák tanul a tehetséggondozó intézményben, a tervek szerint néhány éven belül ez a szám 10 ezerre fog nőni az MCC oktatási helyszíneinek száma pedig 30 felett lesz – mondta az MCC kuratóriumának elnöke.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója felidézte, hogy a terhelt múltú épület egyik tömbje 1974-ben, a másik pedig 1985-ben készült el a Munkásőrség számára, utóbbi a Munkásőrség országos parancsnokságának és tisztképzőjének központjaként működött.

Az épület infrastrukturálisan teljesen elavult, ezért alkalmatlan az MCC egyedülálló tehetséggondozó programjának megvalósításához. A jelentős minőségbeli problémák miatt végül egy új épület felépítése mellett döntöttek – tette hozzá Szalai Zoltán.

A főigazgató emlékeztetett, hogy 2020-ban nyílt tervpályázatot hirdettek az új épületre, a bírálóbizottság döntésében pedig kiemelt szerepet játszott az, hogy a leendő épület messzemenőkig illeszkedjen Budapest és a környék városképébe, valamint méltó módon kifejezze az MCC szellemiségét.

Az Ybl Miklós-díjas Ferencz Marcel által tervezett új épület részben újító hatású, amely ugyanakkor a hagyományos magyar építészetre is támaszkodik – mondta Szalai Zoltán.

Mint felidézte, az új épületben az MCC Építészeti Műhelyt hoz létre Erhardt Gábor Ybl Miklós-díjas építész vezetésével. Az építkezések után a mostaninál jóval nagyobb lesz a helyszínen a zöldterület. Az épületet körülvevő, revitalizált park pedig a nagyközönség számára is nyitott lesz.

A kivitelezési munkák várhatóan 2023 nyarától kezdődhetnek meg.

Nyitókép: Illusztráció

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek