A nevem Mary Page Marlowe a Centrálban

Básti Juli és Borbély Alexandra főszereplésével március 8-án, a nemzetközi nőnapon mutatják be A nevem Mary Page Marlowe című darabot a Centrál Színházban.

Tracy Letts egyik legújabb darabját a magyarországi közönség most láthatja először. Az Augusztus Oklahomában Pulitzer-díjas szerzőjének művét Puskás Tamás rendezésében mutatják be – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A nevem Mary Page Marlowe egy asszony életét villantja fel 11 képben. “Titok nyomában járunk. Vajon összeáll a kép, megértjük, mi történt vele és miért?” – teszik fel a kérdést a darab ismertetőjében. Az előadásban a fiatalkori jeleneteket Borbély Alexandra, az idősebbeket Básti Juli játssza, mellettük a darabban többek között Sztarenki Dóra, Stohl András és Scherer Péter szerepel.

Tracy Letts darabjának minden jelenetében más-más korában látható Mary Page Marlowe, egyszer 19, aztán 63, majd 40 és 56 évesen jelenik meg a színpadon, így mindkét színésznőnek több lehetősége van arra, hogy különböző életkorú nőket alakítson.

A közlemény idézi Básti Julit, aki hangsúlyozta: mindig örül, amikor komoly témákkal és komoly színészi feladatokkal találkozik. “A nevem Mary Page Marlowe a Jó emberek és a Nem félünk a farkastól előadások sorába illeszkedik” – tette hozzá. Mint mondta, Borbély Alexandrával most dolgoznak először együtt. “Bár nincs közös jelenetünk, ahhoz, hogy pontosan tudjuk eljátszani a karaktert, meg kell találnunk, ki kell alakítanunk egy gesztusrendszert, amely végigkíséri az embert pici korától az öregkoráig. Így még érdekesebb a feladat” – tette hozzá.

A fiatalkori jeleneteket alakító Borbély Alexandra elárulta: amikor felhívta Puskás Tamás, hogy Básti Julival lesznek főszereplők, értette, hogy egy szerepet fognak játszani, de titkon reménykedett abban, hogy lesz közös jelenetük, hogy vele is játszhat.“Nem így lett, de lesznek közös dolgaink, mert együtt kell megformálnunk egy nőt. Ezért is különleges ez a próbafolyamat” – jegyezte meg.

Puskás Tamás rendező szerint mindenképpen jót tett a szövegnek, hogy Tracy Letts színész is. “A darabjainak általában erős valóságalapjuk van, úgy tűnik, a családban rejlő titkokkal terhes történetek érdeklik, ez a darab is ilyen” – mondta.

Tracy Letts amerikai drámaíró és színész 2008-ban Pulitzer-díjat kapott az Augusztus Oklahomában című művéért, 2013-ban pedig Tony-díjjal jutalmazták a Nem félünk a farkastól című darabban nyújtott alakítását.

A Centrál Színház előadásában Básti Juli, Borbély Alexandra, Sztarenki Dóra, Scherer Péter és Stohl András mellett Hőnig Emma, Kramer Lujzi, Maszlag Bálint, Pálfi Dávid, Mészáros Piroska, Schmidt Sára, Ódor Kristóf, Buza Tímea, Fehér Tibor, Cserna Antal és Rada Bálint lép színpadra. A produkció jelmeztervezője Kárpáti Enikő, díszlettervezője Bagossy Levente, a darabot Puskás Samu fordításában játsszák.

MTI

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek