A nyitásért demonstráltak ajkai vendéglősök

Szerintük ha egy pláza nyitva lehet járvány idején is, akkor számukra is lehet a részleges nyitás.

A megélhetésünkért, a vendégeinkért, a vállalkozásunkért vonultunk az utcára. Magunkért, az ágazat jövőjéért aggódunk. Demonstrációnk nem valaki, vagy valami ellen szól, hanem arról, hogy dolgozni szeretnénk – fogalmazták meg a kisvendéglősök, akik január 25-én figyelemfelhívó megmozdulást szerveztek a Veszprém megyei városban.

Az eseményről az Ajkai Szó tudósított: eszerint a belvárosi Esti bár előtt gyülekeztek a résztvevők, majd együtt vonultak az Agórára. A bár, vendéglő, kávézó tulajdonosok mellett törzsvendégek és a kérésükkel egyetértő támogatók is voltak.

Magán a demonstráción elmondták: örülnek annak, hogy a fodrászok, a kozmetikusok dolgozhatnak, a boltok nyitva vannak, nem értik, hogy a kisvendéglőkre miért vonatkoznak más szabályok? Hangsúlyozták, nem vírustagadók, tudják, hogy járványhelyzet van, elfogadják a korlátozásokat. A szabályok betartásával szeretnének nyitva tartani, vendégeket fogadni.

Egy bárba nem azért megy az ember, hogy vegyen egy doboz sört vagy egy üveg üdítőt elvitelre, hanem, hogy beüljön, beszélgessen. Azt a megoldást is jobbnak tartanák a mostaninál, amely az első hullám idején volt, hogy időben korlátozták a nyitva tartást. A bevételük akkor is jelentősen csökkent, most pedig egyáltalán nincs… Egy bár, vagy kávézó nem termel annyi jövedelmet, hogy a tartalékból évekig meg lehessen élni. Az ágazatban nyugdíj előtt állók is dolgoznak. Ha be kellene zárniuk, ők már alkalmazottként sem biztos, hogy találnának munkát – jelentették ki a szónokok.

A szervező Viczina-Kiss Estilla az Ajkai Szó kérdésére elmondta, hogy a vállalkozóknak fogytán a megtakarított pénzük, és a türelmük. „Be vagyunk zárva november 11-e óta, bevételünk nincs, a fizetnivalóink megmaradtak, bérleti díj, rezsi, a vállalkozói járulékok” – fogalmazta meg Estilla. Majd arról beszélt, hogy ha „a plázában bármennyien lehetnek, a boltok nyitva tarthatnak, mi mennyiben vagyunk mások? Nálunk jobban be lehet tartani a szabályokat, mint egy zsúfolt nagyáruházban”.

Egy vendéglő tulajdonosától megtudta a portál munkatársa, hogy két alkalmazottját kénytelen volt kijelenteni, ők jelenleg ellátatlanok. Egyikük, ha nem rendeződik a helyzet, hamarosan más munkahelyet kénytelen keresni, ugyanis ki kell fizetni a számláit. Elmondta, a vállalkozók nem szívesen válnak meg munkatársaiktól, akikkel évek óta együtt dolgoznak, de meg kell érteniük, hogy mindenkinek fontos a rendszeres jövedelem, megbízható, jó szakembert nem könnyű találni.

Szóba került az a(z utóbb megcáfolt) információ is, miszerint pünkösdig tartanak a mostani szigorítások, szerintük ha ez így történik, akkor az a vendéglátás és az idegenforgalom csődjét jelentené. Ezért úgy döntöttek, felhívják a figyelmet a problémáikra, és figyelmeztettek: ha nem lazítanak a korlátozásokon, akkor is február 1-jén saját döntésük alapján a tiltás ellenére is nyitnak.

Fotók: Györkös József/Ajkai Szó

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek