A szlovák környezetvédelmi tárca támogatja a csomagolásmentes boltokat

Módszertani segédanyagot dolgozott ki a környezetvédelmi minisztérium az SZK Közegészségügyi Hivatalával együttműködve a csomagolásmentes élelmiszerüzletek üzemeltetői számára. Idén pedig a jégkorongvilágbajnokság is a környezettudatosság jegyében zajlik majd.

A 2019 és 2025 közötti időszakra vonatkozó Hulladékkeletkezést Megelőző Program, amelyet a kabinet ez év februárjában hagyott jóvá, részletesen foglalkozik a csomagolási hulladék mennyiségének csökkentésével. A felesleges hulladék keletkezésének megakadályozására irányuló egyik intézkedés a csomagolásmentes üzletek létrehozását, az áru csomagolás nélküli elosztását és az újrafelhasználható csomagolások használatát elősegítő módszertan kidolgozása.

Az irat tartalmazza a vásárló által vitt saját csomagolásra vonatkozó követelményeket. Ennek alkalmasnak kell lennie az egyes élelmiszerek csomagolására. Savas élelmiszereket például nem lehet alumíniumcsomagolásba csomagolni a kémiai reakció veszélye miatt. Ha pedig az ügyfél meleg ételt akar magával vinni, olyan csomagolásra van szüksége, amelyet meleg ételekhez terveztek.

Tudatosítani kell azonban, hogy nem minden típusú élelmiszert lehet csomagolás nélkül árusítani. Ezért a csomagolásmentes eladás leginkább a száraz élelmiszerek, mint a hüvelyesek, diófélék, szárított gyümölcs vagy a rizs esetében ajánlott.

A felesleges hulladék elleni küzdelem a szaktárca egyik prioritása. A parlament második olvasatba utalta az egyszer használatos italcsomagolás – PET-palackok és dobozok – visszaváltási rendszerére vonatkozó jogszabályt. Továbbá a minisztérium már fizetőssé tette a nejlonszatyrokat, a kereskedőket kötelezte arra, hogy környezetbarát alternatívát kínáljanak a vásárlóknak, elfogadtatta a hulladéktárolás visszaszorítását célzó törvénycsomagot és ösztönző hulladéklerakási díjszabást vezetett be.

Az IIHF jégkorong-világbajnokság szervezőbizottsága és a környezetvédelmi minisztérium pedig bemutatta azokat a zöld intézkedéseket, melyek környezetbaráttá teszik az idei bajnokságot. Közel 600 hulladékgyűjtő konténert helyeznek ki, a szurkolói zónákban visszaváltható poharakat, a büfékben pedig cukornádból készült tányérokat adnak majd a sportrajongóknak.

Forrás: bumm.sk, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek