A tegnap margójára: doni hőseinkre emlékeztek

Mint tegnapi cikkünkben is olvasható, január 12-én, a doni áttörés 78. évfordulójáról országhatáron belül és kívül is méltóságteljes emlékünnepségek tartottak. Belföldön számos helyen, így Csongrád-Csanád megyében is megemlékezések voltak.

A megyét különösen fontos kiemelni, hiszen hazánk első emlékművét Szentesen állították fel, 1989-ben. Majd 2001-ben felújították, és gránittalapzatra vésték annak a hétszáz elesett szentesi katonának a nevét, akik harcoltak a folyónál – írta a delmagyar.hu

A legtöbb településen idén szűk körben, online közvetítés által emlékeztek a katonákra, akik hősiesen küzdve életüket vesztették a második világháborúban, a Don folyónál. S bár az 1943-as eseményekre minden évben gondolunk, egyesek szerint az idei évforduló különösen szomorú, mert mintha a történelem kerekei megérintenék a jelen útjait is.

A doni katasztrófában, eddig ismert források szerint, a II. Magyar Hadsereg több mint kétszázezer fős csapatából százhuszonhatezren vesztetek oda. A Csongrád-Csanád megyei katonák közül közel tízezren sosem tértek vissza. De egészen pontos adatokat ma sem tudunk

Akkoriban szinte minden családot érintett a tragédia, ma pedig a felmenők emlékét ápolják, sokan vannak, akiket a veszteség árnyékban tart. Még mindig léteznek feltáratlan, jelöletlen sírok. Viszont legalább települések emlékhelyei nyújthatnak némi vigaszt, hisz bárki meglátogathatja őket.

A járványügyi szabályok betartása mellett, ahol lehetőség nyílt rá, ott idén is megkoszorúzták az emlékműveket és mécseseket gyújtottak. Így tettek a szentesiek is, ünnepélyesen tisztelegve a hősök előtt.

Farkas Cs. Tekla

Forrás/Nyitókép: delmagyar.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek