A török hadsereg lebombázott egy szíriai katonai repülőteret

A török hadsereg lebombázta és használhatatlanná tette az észak-szíriai Aleppó város közelében levő, a szíriai kormányerők által ellenőrzött en-Nájreb nevű katonai repülőteret – közölte vasárnap az Anadolu török hírügynökség.

A bombázásban fegyveres drónok és a tüzérség egységei vettek részt.

Az Anadolu kiemelte, hogy a szíriai hadsereg gyakran használta ezt a légikikötőt az északnyugat-szíriai térségben tartózkodó török katonák és a polgári lakosság elleni támadásaiban. A hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy Damaszkusz erői en-Nejrábra szállították át a légi járműveket és felszereléseket a keletebbre fekvő Kuvejreszi katonai repülőtérről, amelyre a török hadsereg szombaton mért támadást.

Az Anadolu beszámolója szerint a törökbarát, mérsékelt ellenzéki fegyveresek Idlíb déli részén és a szomszédos Hama tartományban nehézfegyverzettel offenzívát indítottak azon területeket ellen, amelyeket a damaszkuszi kormányerők és szövetségeseik, köztük “Irán támogatta külföldi terroristacsoportok” a közelmúltban elfoglaltak. Az ellenzéki fegyveresek a török tüzérség támogatásával haladnak előre, és már használhatatlanná tettek egyebek mellett 12 kisteherautót, hat harckocsit és négy tüzérségi állást. Ezzel párhuzamosan visszaszereztek Idlíb déli részén öt, Hama tartományban pedig négy falvat – tette hozzá az Anadolu.

A török sajtó vasárnap korábban arról adott jelentést, hogy a Törökországgal szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű felkelőcsoport lelőtte a szíriai hadsereg egyik orosz gyártmányú repülőgépét az Aleppótól délnyugatra található Idlíb tartományban, amelynek visszaszerzésére a szíriai kormánycsapatok átfogó műveleteket folytatnak a lázadókkal szemben.

A török védelmi minisztérium később azt közölte, hogy a kormányerőknek nem egy, hanem két harci gépét is lelőtték, mert török repülőket támadtak meg. Hozzátették: a pilóták a határ szíriai oldalán katapultáltak. Emellett megsemmisítettek újabb három légvédelmi üteget, amelyek közül az egyik lelőtt egy török fegyveres drónt.

Hulusi Akar török védelmi miniszter napközben, korábban már közölte a sajtóval, hogy a több mint 30 török katona halálát okozó csütörtöki idlíbi légicsapásra válaszul a török hadsereg eddig a szíriai kormányerők 2212 katonáját, továbbá 103 harckocsiját, 72 tüzérségi állását, nyolc helikopterét, három légvédelmi ütegét és egy drónját “ártalmatlanította”. A tárcavezető egyúttal bejelentette, hogy a török válaszcsapás hadművelet, amely a Tavaszi Pajzs fedőnevet kapta.

Az en-Nájreb katonai repülőtér bombázása, a két szíriai repülőgép lelövése, valamint a törökbarát milíciák offenzívája egy nappal azt követően történt, hogy az orosz külügyminisztérium bejelentette: Moszkva és Ankara megállapodott abban, hogy csökkentik a feszültséget Idlíb tartományban. Szerdától egészen péntekig orosz külügyminisztériumi, védelmi minisztériumi és titkosszolgálati illetékesek tárgyaltak a török fővárosban a szíriai helyzetről.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Időközben a szíriai kormányerők közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok legkevesebb 50 török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.


Hasonló cikkek