A vártnál gyorsabban szabadul fel a Szlovák Köztársaság

Igor Matovič kormányfő, illetve minisztere, az egészségügyi tárcát vezető Marek Krajčí vasárnap elejtett megjegyzéseiből úgy tűnik, a vártnál hamarabb juthatunk el a teljes nyitáshoz.

Matovič például azt írta közösségi oldalán, “igen reményteljesnek néz ki a helyzet”, újabb, jelentős enyhítések jöhetnek a közeljövőben.

Marek Krajčí pedig arról beszélt egy tévéinterjúban, hogy “tényleg radikális” enyhítő intézkedés bejelentésére kerül majd sor. A jól értesültek úgy tudják, az óvodák és az alsótagozatok újranyitásáról lehet szó. A TA3 műsorában azt is elmondta, az egészségügyi ellátásban csak idő kérdésre, hogy a szekér visszatérjen a régi kerékvágásba. Néhány napon belül megszüntetik a műtétek előtt elvárt kötelező 14 napos karantént.

A Denník N úgy tudja, a koalícióban szóba került a 4. fázis elindítása is. Ennek értelmében hamarabb, de korlátozott működés mellett nyitnának az iskolák és gyermekklubok is, holott ennek lehetőségét korábban júniusnál előbb nem remélték.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, mi lesz a mozik, könyvtárak, diszkók, színházak újranyitásával. A kormányfő által bejelentett tervek alapján erre is a 4. fázisban kerülhet sor, ugyanakkor az elmúlt napokban szó sem esett ezekről. Az embernek is inkább az az érzése, ez korai lenne még.

Az enyhítések előrehozásának témája azt követően kapott új erőre, hogy bejelentették a mai járványügyi adatokat. A szombaton elvégzett közel 2500 tesztből mindössze egyetlen egy lett pozitív. Újabb halálos áldozatot nem jelentettek az egészségügyi hatóságok, 12 személy pedig kigyógyult a betegségből.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek