A világegyetem építőköveinek kutatásáért ítélték oda a fődíjat a SCIndikátor tudományos tehetségkutató versenyen

A világegyetem építőköveit kutató Kincses Dániel hozta el a fődíjat a SCIndikátor 2018 elnevezésű tudományos tehetségkutató versenyről, amelynek csütörtöki döntőjén tizenkét finalista mutatta be tudományterületét, közelmúltbeli eredményeit és jövőbeli terveit a budapesti Ötkertben.

A Nők a Tudományban Egyesület által meghirdetett verseny döntősei közül a nagyközönség, az akadémiai élet, az innovatív vállalatok képviselőiből és kommunikációs szakemberek álló zsűri választotta ki a dobogós helyezetteket. A csütörtöki országos döntő egy tavaly október óta tartó felkészítő program végeredménye volt – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A látványos Science Show keretében a csillagászattól kezdve a mesterséges intelligencián és az önvezető autókon át a klímaváltozásig számtalan téma terítékre került. A zsűri az ötlet kidolgozottságát, az előadásmód érthetőségét, kreativitását és a szakmai elkötelezettséget vizsgálta.

Az ítészek döntése alapján a 2018-as Év SCIndikátora a világegyetem építőköveit kutató Kincses Dániel, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Fizika Doktori Iskola hallgatója lett, aki Részecskegyorsítókkal az ősanyag nyomában című előadásával a közönségdíjat is elnyerte.

A második helyet a klímaváltozás és az élővilág kapcsolatával foglalkozó Mihály Enikő (ELTE TTK, földrajz-természetföldrajz alapszakos hallgató) érdemelte ki A fa mint természetes adathordozó című előadásával, a harmadik helyen pedig Kiss Tamás (ELTE TTK, biológia-kémia tanári MA) végzett, aki Természettudományos kísérletekkel a krónikus betegek gyógyulásáért címmel adott elő.

A győztes díja egy négynapos cambridge-i tanulmányút, amely során lehetősége lesz közelebbről megismerkedni a város történelmével, oktatási hagyományaival és betekintést nyerhet a 800 éves egyetem izgalmas és inspiráló világába is. Az egyetem diákjaival, kutatóival és a népes cambridge-i magyar társasággal való kapcsolatépítés, valamint az elengedhetetlen taláros vacsora a Trinity College nagytermében és a Nobel-díjas Cavendish kutatólaboratórium munkájába történő betekintés is része a programnak.

A verseny döntősei mind személyre szabott nyereményekkel térhettek haza a megmérettetésről.

A Nők a Tudományban Egyesület 2017-ben második alkalommal hirdette meg egyetemista és PhD-hallgatók számára a SCIndikátor – a tudományos tehetségkutató elnevezésű tudománykommunikációs programot, amelynek keretében komoly szakmai háttértámogatással és ingyenes tréningekkel segítette a kiválasztott versenyzőket a kommunikáció, a self-branding és a hatékony networking alapjainak elsajátításában.

A verseny célja olyan egyetemisták és PhD-hallgatók felkutatása és bemutatása, akik a közönség számára izgalmasan és lebilincselően mesélnek tudományos és technológiai szenvedélyükről, kutatási területükről.

kép: debmedia.hu


Hasonló cikkek