A világon Kalocsa fog először e-kerékpárt gyártani

Az Emika Elektromechanikai Zrt. egy 3500 négyzetméteres új fémmegmunkáló központot épít Kalocsán. Ezzel a fejlesztéssel tovább bővítik az olyan autógyárak felé irányuló beszállítói tevékenységüket, mint a Suzuki, az Audi, vagy a Porsche

A világon egyedülálló e-kerékpár gyártását kezdi meg az Emika Elektromechanikai Zrt. Elektromos buszok és teherautók számára ugyancsak fognak elemeket készíteni, illetve indul a készházgyártó részlegük. A vállalat időközben felvásárolt egy, a profiljához közelebb álló kínai világítótest-gyártó céget is, az innen átvett készletből többezer darabot eladományoznak helyi intézmények és rászoruló családok számára – írja a BAON.
György Tamás cégvezető elmondta, hogy belevágnak egy további óriásberuházásba, amelynek keretében 3500 négyzetméteres új fémmegmunkáló központot építenek. Ezzel a fejlesztéssel tovább bővítik az olyan autógyárak felé irányuló beszállítói tevékenységüket, mint a Suzuki, az Audi, vagy a Porsche, de érkezett hozzájuk megkeresés elektromos buszok és teherautók egyes elemeinek gyártására is. A nagyrészt robotizált, mesterséges intelligenciával működő technológiát alkalmazó üzem építése 2022-ben kezdődik, 15–20 magas szakképzettséget igénylő munkahelyet teremt és hatmilliárd forintba kerül.
A cég elektromos versenykerékpárjának gyártását szintén bővítik. A bicikliben jelenleg olyan akkumulátortechnológiát alkalmaznak, amivel a később az elektromos autók hatótávolságát lehet növelni. A jármű 250 milliós – pályázati keretből finanszírozott – kutatás-fejlesztése, valamint a gyártása egy az egyben Kalocsán valósul meg. Egyelőre ezer darabos megrendelést teljesítenek, de a későbbiekben többet remélnek, ami akár 60–80 fővel növelheti a munkaerőigényt. Nem csak ezen a részlegen lesz szükség új munkás kezekre, hiszen a jövő évtől zéró emissziós készházak panelgyártásába is belefognak, ide várhatóan 20–30 új kolléga fog kelleni.
Juhász Márta
Kövessen minket: Facebook

Hasonló cikkek