Abaházi Csaba: „Az úszás az egyik legegészségesebb sport”

Abaházi Csaba rádiós műsorvezetővel, aki a Richter Egészségváros házigazdája, az országjáró rendezvény miskolci helyszínén beszélgettünk

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Hogyan és mikor találkoztál először a Richter Egészségvárossal?

Abaházi Csaba: Úgy kezdődött a kapcsolatunk, hogy annak idején én a Danubius Rádió műsorvezetője voltam, és a Richter meg a rádió között volt egy összekapcsolódás: a kívánságműsorok is kiköltöztek, kitelepültek az Egészségvárosba. Így próbáltunk mi – mint rádió – segíteni abban, hogy minél több ember részt vehessen a szűréseken. Annyira szimpatikus volt nekem a kezdeményezés, meg maga az ügy, hogy az emberek egészsége és annak megőrzése a legfontosabb, hogy idővel az Egészségváros színpadán kötöttem ki, mint műsorvezető. Hat-hét éve, minden egyes évben legalább négy-öt Egészségváros rendezvényen ott vagyok és buzdítom az embereket a szűréseken való részvételre. Nem csak én vagyok egyébként az Egészségvárosban műsorvezető, Barabás Évivel felváltva szoktunk a helyszíneken házigazdaként jelen lenni, és buzdítani az embereket.

–  Miért érdemes ezeken a rendezvényeken részt venni?

– Az egészség oldaláról érdemes megközelíteni a kérdést, mert az egészség elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy teljes, boldog és vidám életet tudjunk élni. Mi itt csupán annyit kérünk az emberektől, aktívan vegyenek részt a vizsgálatokon. Az idejükből kérünk egy kicsit, és pénzt sem kell magukkal hozniuk, hiszen a szűrések ingyenesek. Nagyon sok vizsgálatot el tudnak végeztetni itt helyben, máshol ezek hosszú időbe telnének, az Egészségvárosban viszont még aznap megvannak az eredmények is. Ráadásul, akik eljönnek, szolgálnak egy közös ügyet: a saját városukat, az adott város egészségügyi intézményét tudják segíteni anyagilag a részvételükkel, de nem a saját pénzüket adják, a pénzt a Richter adja hozzá. A Richtert azonban csak úgy tudják segíteni, ha itt vannak, és aktívan részt vesznek a szűréseken.

Katus Attilával a kaposvári helyszínen (Fotó: Abaházi Csaba Facebook oldala)

– Gyerekkorodban versenyszerűen úsztál. Onnan ered az egészséges életmód iránti érdeklődésed?

– Biztos vagyok benne, hogy az is hozzájárult, de inkább a neveltetés. Anyukám és anyai nagymamám egészségügyi dolgozó volt; mindig azt láttam, hogy próbálnak egészségesen élni. A szüleim nem dohányoznak, sosem láttam őket alkoholt fogyasztani, pedig mi szekszárdiak vagyunk.

– Jó borok vannak arrafelé…

– Igen, és apám autószerelőként kapta is mindig a borokat, de még spiccesen sem láttam őt soha. Valahogy azt éreztették velem – de ez csak felnőttként tudatosult bennem –, hogy ők egészséges életet élnek. Nem voltak betegesek, nem stresszeltek, és valószínűleg ez sarkallt arra, hogy számomra is fontos legyen az egészség. Úszással például sokat tehetünk a szervezetünkért, hiszen az úszás az egyik legegészségesebb sport. Mozogsz, olyan környezetben vagy, ahol tisztul a tüdőd, és olyan mozgásokat végzel, ami jó a csontozatodnak. De minden mozgás jó! Ha csak valaki sétál naponta félórát – és most nem a kézen fogva andalgásra gondolok, hanem –, amikor „tempósabban” megy, akkor már tett az egészségéért.

–  Te mit teszel az egészséged megóvásáért?

– Sajnos keveset. Ez most kicsit olyan, mintha vizet prédikálnék, miközben bort iszom. Sajnos nem vagyok rendszeres mozgó, viszont az Egészségvárosban szerzett tapasztalatokat alkalmazom. A Covid engem is megviselt. Felcsúszott olyan 8-10 kiló, amit le kell majd dolgoznom, de hallgatom az Egészségváros arcainak – Béres Alexandra, Katus Attila – előadásait, ahol arról beszélnek, hogyan érdemes étkezni, és az étkezéseken át segíteni az egészséges életmódot. Igyekszem megfogadni a tanácsaikat.

– De nem vagy vegetáriánus?

–  Nem. Viszont nagyon tudatosan aránylag kevés húst, kevés szénhidrátot fogyasztok. Semmit nem zárok ki teljesen, mindent lehet enni. A mérték a fontos!

Richter Egészségváros rendezvény Miskolcon
Miskolcon (b-j) Kozma Róbert marketing igazgatóval, Veres Pál polgármesterrel és Dr. Révész János kórházigazgatóval

– Amellett, hogy rádiós műsorvezető vagy, rengetegen a Sing Sing énekeseként ismernek. Szoktál még zenélni?

– Persze. Jelenleg is van zenekarom. Ez olyan, ha az ember egyszer felmegy a színpadra, onnan nem tud lejönni. Én legalábbis ilyen vagyok, nem bírom abbahagyni.  Értelemszerűen most már más prioritások vannak. A rádiós munkám a legfontosabb, közben lett családom, két gyönyörű gyermekem, de a zenélés – kicsit erősebben, mint hobbiszint – megmaradt az életemben. Jelenleg is van egy zenekarom.

– Lehet tudni a nevét?

– Abaházi Csaba és zenekara.

– A Sing Sing újraalakult, de részedről vége?

– Ők nem akartak már velem zenélni. Én annakidején beszálltam a Sing Singbe. Amikor feloszlott utána 10 évvel újraalakult, de már nem engem hívtak énekesnek. Én továbbra is játszom persze a Sing Sing számokat, meg írunk is dalokat a saját zenekarommal, ezeket a koncertjeinken hallani lehet.

– Visszatérve az Egészségvároshoz: házigazdaként mit tanácsolsz? Mi az a minimum, amit az emberek a saját egészségük megőrzéséért megtehetnek?

– A minimum az, hogy érdeklődők legyenek. Mindig ez a legfontosabb, mindennel kapcsolatban. Legyenek nyitottak! Mert, amikor azt hisszük, mi már megtettünk mindent, még mindig van egy apró dolog, amire nem is gondoltunk. Nyitottnak kell maradni, érdeklődőnek, és fejlődni kell, mindig egy kicsit változtatni ahhoz, hogy előre menjünk. Olyan nincs, hogy kész! Amíg az ember él, addig tanul. Begyűjtheti az új információkat, és ez a legfontosabb.

Dedikálás közben Juli nénivel Miskolcon

– A koronavírus rávilágított, mekkora nagy kincs az egészség…

– Most jött rá sok mindenki, hogy eddig egészségesnek gondolta magát, nem törődött például a magas vérnyomással. De abba most bele lehet halni! Azért ez egy olyan fejbekólintás, ami sok embert sarkall arra, hogy innentől kezdve erre is figyelni kell. A Covid rákényszerített bennünket, hogy kicsit lenyugodjunk, hátralépjünk, ránézzünk saját magunkra meg a környezetünkre, és vegyük észre, hogyan élünk.

 

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek