Abortusz 10, nemváltás 14 évesen is lehetne?

Ukrajnában a napokban a tinédzserek kerültek a viták középpontjába. A nézeteltérések kiváltója az a Nép Szolgája által kidolgozott törvényjavaslat, amely módosítaná a tizenévesek jogait. A kormánypárti képviselők javasolják a serdülőkor kiterjesztését a 10 és 18 év közötti életszakaszra (a jelenlegi 14 éves alsó korhatár leszállításával), illetve speciális jogokat biztosítanának a fiataloknak az egészségügy terén.

A kérdés azonnal megosztotta a közvéleményt. Az egyik tábor szerint tizenéves korban nehéz határozni a szülők nélkül bizonyos kérdésekben, például abban, hogy szükség van-e abortuszra vagy sem. A másik oldalnak viszont meggyőződése, hogy az olyan családokban, amelyekben nincs egyetértés, a gyermekek bővülő döntési jogköre segíthet elkerülni a súlyos következményeket.

A javasolt változások lényege röviden a következő. Meghatároznák a „tizenéves gyermek (tinédzser)” fogalmát – ezen a 10–18 éves gyermekeket értenék. A tizennégy éves kort elért fiatalok jogot nyernének arra, hogy hiteles és teljes információt kapjanak egészségi állapotukról. Ezenkívül lehetővé tennék számukra, hogy önállóan kössenek és hajtsanak végre egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyleteket.

Az elképzelés távolról sem új – emlékeztet összeállításában a vesti.ua. Az Uljana Szuprun irányította Egészségügyi Minisztérium még 2018-ban javasolta a törvények módosítását e téren és e szellemben, ám elképzelései felemás fogadtatásban részesültek, sokan határozottan ellenezték azokat.

„Cigarettát Ukrajnában 18 éves kortól lehet vásárolni, alkoholt 21 éves kortól, az abortusz elvégzését viszont lehetővé tennék 10-14 éves kortól, méghozzá a szülők tudta nélkül. Ez rendkívül eredeti. Ha egy 10 éves gyermeknek lehetősége nyílik a szülei nélkül súlyos döntést hozni, akkor a büntethetőség korhatárát is 10 évben kell meghatározni. A gyermek dönthet az egészségéről, de nem felelős a tetteiért?” – idézi a portál Julija Dorohovát, a Legalife Országos Liga jogászát.

A jogász szerint, ha figyelmen kívül hagyjuk is az abortuszok, a nemváltás témáját, kérdés, hogy mi legyen az alkoholizmussal és a kábítószer-függőséggel, amelyek sajnos, terjedőben vannak a problémás fiatalok körében. „Míg jelenleg a gyógykezelésért a szülők viselik a felelősséget, ez a törvénytervezet feljogosítaná a gyermeket, hogy lemondjon a kezelésről” – mutat rá Dorohova.

A Teenergizer szervezet, amely aktívan részt vett a törvényjavaslat kidolgozásában, biztosított afelől, hogy a tervezet nem vonatkozik az abortuszra 10 éves kortól vagy a nemváltásra 14 éves kortól. Az U-Report Ukraine adatai szerint viszont a tinédzserek 82%-a Ukrajnában jó minőségű és hozzáférhető egészségügyi szolgáltatásokat akar. A változásokat szorgalmazók ezért szeretnék, ha a fiatalok 14 éves kortól hozzáférést kapnának az egészségükkel kapcsolatos információkhoz. (A jelenlegi szabályozás 18 éves kortól teszi ezt lehetővé a számukra.) Ugyancsak 14 éves kortól választhatnának maguknak családorvost a tizenévesek, vagy fordulhatnának szakorvoshoz.

Ugyanakkor a szülők továbbra is ellenőrizhetnék gyermekeik egészségi állapotát. Elkísérhetnék a gyerekeiket az orvoshoz, ha azok megkérik őket erre. Ezenkívül változatlanul a szülőknek kellene írásban engedélyezniük vagy elutasítaniuk gyermekeik beoltását.

A törvényjavaslat nem változtatná meg a plasztikai műtét és a nemváltás követelményeit és feltételeit. Tilos lenne a szervátültetés szülői hozzájárulás nélkül 18 év alatt. Kísérleti gyógyszerek szedése és kísérleti eljárások alkalmazása 18 éves korig szintén kizárólag a szülők engedélyével lenne lehetséges.

A jelenlegi jogi szabályozás megkülönbözteti a kiskorúakat (14 éves korig) és a fiatalkorúakat (14–18 évesek). Ha vonatkozásukban megváltoznak az egészségügyi előírások, mi lesz a többi területtel és törvénnyel? – kérdezik a szakemberek. Mikola Kuleba gyermekombudsman is jelezte, hogy nem ellenzi a jogszabályok módosítását, ellenben ragaszkodik a józan észhez és a logikához a törvények átszabásakor. Szerinte a hasonlóan jelentős átalakításokat széles körű egyeztetésnek kellene megelőznie az egészségügy, az oktatás, a szociális rendszer, a bűnüldöző szervek képviselőinek bevonásával.

Ennek egyelőre nem sok jelét tapasztalni – legalábbis a hétköznapokban.

Forrás: https://karpataljalap.net


Hasonló cikkek