Abromavicsusz esetében nem gond a kettős állampolgárság

Újra téma az ukrán belpolitikában a kettős állampolgárság. Ezúttal Ajvarasz Abromavicsusz litván származású volt gazdasági miniszter, jelenleg az Ukroboronprom hadiipari állami holding elnöke tisztségével kapcsolatban merült fel az összeférhetetlenség kérdése.

Szeptemberben az volt a hír, hogy a kettős állampolgárság Ukrajnában történő törvényesítése mellett foglalt állást Dmitro Kuleba, európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes. Októberben pedig az, hogy megkezdte a kettős állampolgárságot biztosító törvénymódosítás kidolgozását az ukrán külügyminisztérium. Most Ajvarasz Abromavicsusz kettős állampolgársága miatt kellett Volodimir Zelenszkijnek magyarázkodnia.

A zn.ua tájékoztatása szerint az ukrán államfő azt nyilatkozta, hogy kinevezésekor nem volt tudomása Abromavicsusz kettős állampolgárságáról. Majd hozzátette: a volt gazdasági miniszter megtarthatja jelenlegi pozícióját, mivel nem állami tisztségviselő.

Korábban több kárpátaljai magyart is megfenyegettek kettős állampolgársága miatt. A Mirotvorec nacionalista szervezet pedig magyar önkormányzati képviselők, tisztségviselők adatait hozta nyilvánosságra weboldalán  hazaárulással vádolva őket azért, mert felvették egy másik ország állampolgárságát.

Hori

Nyitókép: ageyenko.ua


Hasonló cikkek