Adomány a Vöröskeresztnek a Szerencsejáték cégétől

Kétmillió forintos támogatást kapott a Vöröskereszt borsodi szervezete a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. -től, amit a cég ügyvezetője, Zsiga Marcell nyújtott át jelképesen, a szervezet miskolci székhelyén.

Az összeget egy autó vásárlására fordítják, amit elsősorban katasztrófáknál használnak majd. Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének igazgatója arról tájékoztatott, hogy katasztrófahelyzetben logisztikai feladatokat fog ellátni ez az autó, tehát segélyanyagok – élelmiszer, különféle italok – helyszínre juttatása lesz a dolga; illetve, amikor nincs a megyében vészhelyzet, akkor a hajléktalanok ellátásában és a véradással kapcsolatos szervezési munkában segíti majd a Vöröskereszt dolgozóit.

Breitenbach Géza, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Régiójának igazgatója szintén jelen volt a támogatás átadásakor és elmondta: a Szerencsejáték cég korábban már az Országos Mentőszolgálatnak is segített, az akkor kapott összegből ők defibrillátorokat vásároltak.

 

Az adomány átadása (b-j): Zsiga Marcell, Grubert, Roland, Breitenbach Géza / PTV Fotó: Vona Ildikó
Az adomány átadása (b-j): Zsiga Marcell, Grubert, Roland, Breitenbach Géza 

 

Zsiga Marcellt, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. ügyvezetőjét egy rövid interjúra kértem az ünnepélyes átadó után.

 

Vona Ildikó: Befolyásolta az adományozást, hogy mindjárt itt a karácsony?

Zsiga Marcell: Semmi köze a karácsonyhoz. De tényleg! Igazából most tudtuk összeegyeztetni az időpontot, ami mind a hármunknak megfelelt. Másrészt, amíg a folyamat lezajlott (a kérelem beérkezett, elbíráltuk, megkötöttük a támogatási megállapodást, elintéztünk mindent, ami egy ilyen adomány átadásához szükséges), mostanra sikerült elérni, hogy megérkezzen a számlára az az összeg, amit támogatásként átadtunk.

– Tudom, és az átadó beszédben is elhangzott, hogy a megye egészségügyét már több mint 10 millió forinttal támogatta a Szerencsejáték. Kik részesültek az említett összegből?  

– Támogattuk korábban az ózdi kórházat – közel 7 millió forinttal -, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórháznak szintén nyújtottunk anyagi segítséget; volt olyan alapítvány, amelyet támogattunk, és ami a GYEK-nek ajándékozott eszközöket az adományunkból, illetőleg van egy támogatási ígéretünk a borsodi kórház számára egy 2,5 milliós összegre, amit egy nagyobb pályázathoz fognak felhasználni, és ezáltal egy nagyon jelentős beruházás fog megvalósulni.

– A most kapott összeget autóvásárlásra fordítja a Vöröskereszt. Mikorra érkezik meg ez az autó?

– Úgy tudom, hogy január környékén.

– A beérkező kérelmek közül mi alapján választják ki a támogatott szervezeteket?

– Működik egy testület, amelyben olyan szakértők vesznek részt, akik különböző területekről vannak delegálva (kultúra, egészségügy, oktatás, sport stb.), és az ő bölcs belátásuk alapján dől el, hogy kit támogatunk és kit nem.

– A ma átnyújtott támogatáshoz hasonlókban van valami üzlet?

– Ezekben semmi. Létezik egy tulajdonosi döntés, miszerint a Szerencsejáték éves árbevételének a 0,75 százalékát jószolgálati célokra kell fordítani. Ebből tudunk komolyabb pénzadományokat nyújtani a kultúra, egészségügy, oktatásügy, sportok támogatására. Ebből lehet adni például a kórházaknak olyan felszereléseket, amelyeket a kórházi eszközök gyártásában is évről-évre megjelenő innováció és újdonságok miatt nem biztos, hogy olyan gyakran tudnának cserélni. Ebből tudunk adni oktatási intézményeknek segítséget iskolai rendezvényekhez. Nagyon sok határon túli intézményt támogatunk, határon túli magyar iskolákat, magyar kollégiumokat, ezeknek a felújítását. A kultúra és a sport olyan területek, ahová sok pénzt szoktunk adományozni. Ezek nyilván a magyarság érdekét is szolgálják, akár jó sporteredmények születnek nemzetközi versenyeken, akár kulturális téren jönnek létre olyan minőségi produkciók, amik a határokon átívelve a magyarság jó hírét viszik szerte a világon.

 

Fotó: Vona Ildikó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek