Airbus A330-as kormánygép járt Kecskeméten

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison landolt csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus A330-243F típusú gép.
Az A330-as típust kifezetten teherszállításra tervezték, sokoldalú rakodórendszert kapott, többféle elhelyezési variációban képes kezelni a raklapokat és konténereket. Csütörtökön hosszú idő után újra a levegőbe emelkedett ez a repülőgép, amelyet a Wizz Air üzemeltet budapesti bázisán. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison most láthatjuk először landolni ezt a különleges festésű gépet. Valószínűleg a hosszú állás utáni berepülés történik, mert a mai napon többször is megfordult a bázison rövid ideig.

A minisztérium tavaly azt közölte, hogy a lehetőségeket alapos megvizsgálták és végül a Qatar Airways egyik Airbus A-330 200F típusú repülőgépét vették meg. A típus szállítókapacitása az átalakított személyszállító gépek kapacitásának sokszorosa, és 7400 kilométert is képes repülni.

A kormány eldöntötte, hogy szükség van egy szélestörzsű polgári közlekedésben használható szállítógép beszerzésére, hiszen a COVID-járvány első hullámának egyik nagy tanulsága az, hogy Magyarországnak rendelkeznie kell megfelelő légi teherszállítási kapacitással. Ez elengedhetetlenül fontos, hiszen így biztosítható, hogy a jövőben is minden védekezéshez szükséges eszköz időben megérkezik Magyarországra. – írja a BAON.HU

Juhász Márta

Hasonló cikkek