Alapkezelői felmérés a magyar tőzsdén

A Portfolio legfrissebb alapkezelői felméréséből kiderül, miszerint a megkérdezett profi befektetők többsége a következő 12 hónap folyamán nagyobb emelkedést vár a magyar tőzsdén. Az alapkezelők a 4 hazai blue chip mellett a midcap-ek közül a Graphisoft Park és az ANY Biztonsági Nyomda papírjait kedvelték márciusban.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Allianz Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Dialóg, Diófa, Erste Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Generali, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, OTP Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő; a válaszaikból képzett 12 hónapos mutató 15 éves új csúcsra emelkedett.

A részvényindexek jelentős eséssel zárták a márciust, a Dow 13,7 százalékos zuhanása mellett az S&P500 12,5 százalékot esett, a német tőzsde 16,4 százalékkal került lejjebb márciusban, míg a hazai részvényindex ennél is rosszabbul teljesített, a BUX 17,6 százalékot zuhant a múlt hónapban.

A fent felsorolt alapkezelők 45 százaléka várta azt ebben a hónapban, hogy a BUX 3 hónapos időtávon a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd, ami minimális visszaesést jelent a márciusi válaszok arányával összehasonlítva. Nagyobb, 15 százalékos, vagy annál nagyobb emelkedést, illetve esést senki sem várt 3 hónapos időtávon a profik közül. Senki sem várt továbbá nagyobb, 5 százaléknál nagyobb esést 12 hónapos időtávon.

Az alapkezelői válaszokból képzett 3 hónapos mutatónál a pesszimizmus csökkenése volt megfigyelhető, miután a profi befektetők közül ebben a hónapban csökkent a magyar tőzsdén rövid távon nagyobb esést várók aránya, míg a nagyobb, 5 és 15 százalék közötti emelkedést váró alapkezelők aránya 27 százalékra nőtt ebben a hónapban (a korábbi hónap 10 százalékos értékével összehasonlítva).

A felmérésben az OTP és a Mol részvényei egyaránt 5-5 említést kaptak ebben a hónapban és a Richtert is 5 alapkezelő emelte ki kedvenc részvényeként. A Magyar Telekom papírjaira 4 szavazat érkezett. A blue chipek népszerűségét valószínűleg részben az indokolhatta, hogy az elmúlt hetek hatalmas esései után a profik egy része kedvező beszállási lehetőséget láthatott a hazai nagypapíroknál.

Ebben a hónapban az Opus részvényeit 3 alapkezelő jelölte meg, mint az általa legkevésbé kedvelt részvényt, a 4iG és a BIF papírjai pedig 2-2 említést kaptak ebben a hónapban.


Hasonló cikkek