Alkatrészhiány a Mercedes-gyárban

Egy Japánban gyártott alkatrész hiánya miatt áll le január 20-tól január 30-ig a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban, a chiphiány több autógyártó cég működésére is kihat.

A kecskeméti gyárban a termelési szünet ideje alatt is alkalmazzák az érvényben lévő munkaidőkeretet. Ez azt jelenti, hogy a nem teljesített munkaórák mínusz órákként jelennek meg a munkaidőszámlákon, és azokat 2021. december 31-ig kell ledolgozni. A munkatársak a leállás napjaira is megkapják alapfizetésüket, valamint a jelenléti bónusz, szenioritási bónusz és cafeteria juttatásokat.

A globális chiphiány már a németországi üzemeket is elérte, az Audi is emiatt lesz kénytelen 10 ezer alkalmazottat rövidített munkaidőben foglalkoztatni hétfőtől.

Jelenleg világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatók az alkatrészellátásban. A Mercedes-Benz gyárainak nagyfokú rugalmassága lehetővé teszi, hogy a termelési programban ilyenkor szükséges módosításokat rövid időn belül végrehajtsák. Így a kecskeméti Mercedes-Benz gyár termelési programját is az aktuális beszállítói helyzethez alakítják. A beszállítókkal szoros együttműködésben dolgozva folyamatosan figyelik és elemzik a helyzetet a gyár vezetői.

 

Forrás: hiros.hu

Juhász Márta


Hasonló cikkek