Állami kitüntetésben részesült Balassa Zoltán kassai helytörténész, újságíró

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az államalapítás ünnepe alkalmából többek között Balassa Zoltán kassai újságírót, helytörténészt is Arany Érdemrendkereszttel tüntette ki. A 70-ik életévében járó úriember elsősorban a felvidéki, azon belül főként a kassai magyarság megmaradásáért, elismeréséért véghez vitt tevékenységeiért kapta a magas állami kitüntetést.

A kitüntetést a kassai magyar főkonzulátuson adták át, ahol Haraszti Attila kassai főkonzul hangoztatta beszédében Balassa eddigi életének legfontosabb mozzanatait. „Balassa Zoltán újságíró, helytörténész, tanár, a Duna Televízió korábbi elnökének egykori tanácsadója volt. Értelmiségi családban nőtt fel, az általános iskolát és gimnáziumot szülővárosában, magyar nyelvű oktatás híján szlovákul végezte. Besztercebányán érettségizett a prágai Vegyipari Egyetemen szerzett mérnöki oklevelet. 1991 és 1998 között a Szabad Újság szerkesztője volt, majd szabadúszó lett. 1999-ben Esterházy János Emlékéremmel jutalmazták. 2009-ben kezdett dolgozni a felvidék.ma hírportálnak.” – hangzott el a laudációban. Balassa szülővárosában gyerekként azt élte meg, hogy hogyan tűnnek el a magyarok, és a legnagyobb meglepődésére Prágában töltött egyetemi évei után Kassára érkezve ugyanezt tapasztalta meg.

„Mindmáig nem tudom megtalálni ennek a helyzetnek a megoldását. 89-ben arra gondoltam, hogy volt egy korszak amikor félni kellett, de most már szabadon gondolkodhatunk. De semmi sem változott. Az emberek hozták a régi kliséket, félelmeket, és egyáltalán nem esett le a tantusz, hogy lehet másképp is gondolkodni. Édesapám mesélte, hogy amikor megalakult Csehszlovákia, volt olyan rokona, aki soha többé nem mert megszólalni magyarul. Az emberek többségében van egyfajta alkalmazkodási kényszer. Ezt a pszichológia is bizonyítja különféle kísérletekkel.” – nyilatkozta Balassa. „Az elmúlt évtizedekben nagyon sok olyan anyagom gyűlt össze, amit még nem tudtam feldolgozni. Rengeteg kutatásról, beszélgetésről, jegyzetről beszélünk. Szüleimmel és legalább száz kassaival készítettem interjúkat, de ezekből eddig egy sem jelent meg. Ezeket szeretném még elkészíteni, mert helyettem ezeket aligha tudja valaki megtenni.” – zárta Balassa Zoltán.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Németi Róbert


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek