Az államnyelvtörvényről cseréltek eszmét Ungváron

Kerekasztal-megbeszélést tartottak Az ukrán, mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény alkalmazásáról Ungváron.

A Kárpátaljai Nemzeti Kisebbségek Kulturális Központjában szervezett tanácskozáson Ukrajna Etnopolitikai és Lelkiismereti Szabadság Állami Szolgálatának munkatársai, az államnyelvvédelmi biztosság küldöttsége, illetve a kárpátaljai nemzetiségi szervezetek képviselői vettek részt.

Mi továbbra sem értünk egyet ezzel a nyelvtörvénnyel. Még mindig azon az állásponton vagyunk, hogy a kisebbségi nyelvhasználathoz való jogunkat nem szabad szűkíteni. Minden alkalommal erre hívjuk fel az illetékesek figyelmét is. Ám ha már a törvény mostani implementációjáról beszéltünk, megragadtuk az alkalmat, hogy felhozzuk azokat a problémás kérdéseket, amelyek a nyelvtörvényben találhatók. Ugyanis rengeteg olyan cikke van, amely az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezetre hivatkozik, ami sajnos máig sincs kidolgozva” – nyilatkozta a fórum után a Kárpáti Igaz Szónak Rezes József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöki tanácsadója.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az országos bejegyzésű hetilapnak elmondta: „Mi már összeállítottuk a kisebbségi nyelvhasználat szabályozását a mostani törvényeknek megfelelően. Ezeket könnyen beépíthetők a törvénybe. Eddig a bizottság azzal hárította el a bővítési javaslatokat, hogy a törvény nem bővíthető. Most kiderült, mégiscsak szükséges, hogy azokat a cikkeket, amelyek kétértelműen vannak megfogalmazva, kiegészítsék, konkretizálják”.

Forrás: KISZó


Hasonló cikkek