Az állattartás hagyományait mutatják be Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban

Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait idézik meg a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen, szombaton és vasárnap a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.

A kétnapos program célja, hogy felnőttek és gyerekek közelről is megismerjék mindazon állatokat, amelyek egykoron szervesen hozzátartoztak a paraszti élethez – mondta el Kaján Imre múzeumigazgató a keddi programismertető sajtótájékoztatón.

Hozzáfűzte: a 21. században megváltozott a világ, az apróbb falvakban is csak elvétve található egy-két haszonállat, a tollfosztás pedig egyre ritkább eseménynek számít.

A múzeumnak kötelessége bemutatni, miként működött a gazdaság a régi világban, hogy kapcsolódott az épített környezet az életmódhoz, és ezen keresztül az állattartáshoz – hívta fel a figyelmet a múzeumigazgató.

Szombaton a kutyáké lesz a főszerep: felvonultatják a hungarikummá nyilvánított, kilenc magyar kutyafajtát. A vadászkutyák a munkabemutatókon is részt vesznek, így a látogatók azt is megfigyelhetik, hogy milyen módszerekkel lehet kiképezni a négylábúakat – erről már Orbán Sándor, a Zala Megyei Kynológiai Egyesület elnöke beszélt.

Kitért arra is, hogy az egyesület célja az állatok megszerettetése, és ezen keresztül a felelős állattartás kialakítása – hangsúlyozta Orbán Sándor.

A portákat a magyar kutyafajták mellett őshonos állatok – ló, magyar tarka tehén, mangalicák, szamarak, hagyományos cigája, rackajuh – népesítik majd be – ismertette Varjú András, a falumúzeum osztályvezetője.

Lesznek simogatható nyuszik és ez alkalommal különleges állatokat is lehet majd látni a skanzenben. Több nyúl-, galamb- és kutyatenyésztő is elfogadta a múzeum meghívását, és állataikkal érkeznek a városkörnyékén élő gazdálkodók is.

Az állattartáshoz kapcsolódnak a kézműves foglalkozások és a zenei programok is.

Május 20-án A hátsó udvar hősei című rajzpályázatra érkezett alkotásokból nyílik kiállítás, a program népszerűségét jelzi, hogy a felhívásra csaknem 300 pályamunka érkezett.

 


Hasonló cikkek