Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Az ország történetének legnagyobb, igazolt kartellszerződése kapcsán fenyegetik szankciók az országot. Az Európai Bizottság (EB) uniós alapok visszafizetését fogja követelni, mert az állam olyan cégeknek is adott megrendeléseket, amelyeknek tilos volt üzletelniük az állammal.

Az EB ellenőrei érdeklődni kezdtek egy 15 évvel ezelőtti, sztrádák építésével kapcsolatos csalás iránt. Hat cég megegyezett, hogy becsapják az államot, s az útépítésért a kelleténél jóval több pénzt fognak kérni. Egyezséget kötöttek arról, ki, milyen ajánlattal jelentkezik a versenybe, s ki fogja megnyerni azt. A cégek ugyanis rájöttek, hogy elég megrendelés van a piac összes játékosa számára, s ha megegyeznek az árakon, akkor mindannyian még többet kereshetnek.

A cégek viszont lebuktak, s 2006-ban büntetésként összesen 45 millió eurós büntetést szabtak ki rájuk, öt évre pedig eltiltották a társaságokat az állami megrendelésektől. A cégek bíróságokhoz fordultak, ám ezek fokozatosan helybenhagyták az állami szervek döntését. Az igazságszolgáltatás ennek ellenére elmaradt.

A Doprastav és a Strabag a Denník N szerint nem fizette ki a büntetéseket, az állami megrendelésektől való eltiltás is csak részben korlátozta a tevékenységüket. Továbbra is ezen társaságok szerzik meg a legnagyobb állami megrendeléseket.

A svéd székhelyű Skanska a botrányt követően lecserélte a teljes cégvezetést, kifizette a büntetést – az érintett cégek közül a legtöbbet –, s három nagy állami megrendeléstől is elesett.

15 évvel később azonban az EB ellenőrei rájöttek, hogy az állami megrendeléseken való részvételre vonatkozó ötéves tilalom gyakorlatilag nem lett betartva. A bizottság most azt akarja, hogy az állam fizesse vissza azokat az uniós alapokat, amelyeket Brüsszel kifizetett az érintett cégeknek.

Forrás: Denník N, ujszo.com

Fotó: Somogyi Tibor


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek