Kočner egyszemélyes showja

Marián Kočner a váltóügyben tett tanúvallomást a bíróság előtt hétfő reggel, ott volt az ellene valló Peter Tóth is. Vallomástétele azonban zárt ajtók mögött zajlott.

Kočner a váltókra vonatkozó kérdéseknél ellentmondásokba keveredett. Azt vallotta, hogy a váltók fizetési feltételeiről csak szóban egyeztek meg, írásos szerződés nem volt. Ugyanezt mondta a késedelmi feltételekről is. Viszont 2017-ben még azt vallotta ugyanezekkel kapcsolatban a nyomozónak, a résztvevő felek megegyeztek, hogy az egyezség szóban köttetik meg, és az emlékezet érdekében írásos formája is lesz.

Kočnernek és ügyvédjeinek 2017 után taktikát kellett változtatniuk. Az ügyész kezében ugyanis a váltóhamisítás fő bizonyítéka az írásszakértő véleménye, amely szerint Rusko a váltókat úgy írta alá, ahogy 2013 után szokott aláírni, 2000-ben még teljesen más volt az aláírása. A szakértő véleménye szerint Rusko nem írhatta alá a váltókat 2000-ben, amikor a Markíza Televízió igazgatója volt, csak jóval később, ezért a váltók nyilván hamisítványok. Ezzel Kočner nem számolt, csak arra figyelt, hogy a papír, a nyomtató és a tinta 2000-ből való legyen.

A Pravda napilap szerint a magyarázat arra, hogy Kočner nem viselkedett alázatosan a bíróságon, az lehet, hogy Kočner, aki újkori történelmünk maffiakorszakának megtestesítője, olyan játszmát játszik, amit folytatnia kell. Ahhoz, hogy valaki csak úgy másnak a zsebéből 70 millió eurót kihúzzon, először is jó nagy adag pofátlanság kell, és persze kapcsolatok, a legmagasabb helyeken is. Csak az engedheti meg magának ezt, akinek mindenütt vannak „emberei” – a rendőrségen, az ügyészségen és a politikában is.

Azonban ha bebizonyosodik, hogy a politikusok, akik úgy tettek, mintha minden az ellenőrzésük alatt lenne, valójában csak a bábfigurái voltak a befolyásos vállalkozónak, akkor helyénvaló Szlovákiát maffiaállamként emlegetni. S mivel a maffia úgy működik, hogy mindenki mindenkit sakkban tart, mindenki tud mindenkiről valami terhelőt, akkor még érdekes dolgokra számíthatunk. Kočner némelyik kérdésnél jelezte, tudja a válaszokat, de majd a többi tanú megválaszolja ezeket. Éppen ez az arrogancia az oka, hogy a nyomozás nem zárulhat le csupán nála. Ki kell bogozni az összes kapcsolatot.

Az utóbbi húsz év pozitívumainak a többsége Szlovákiában azzal kezdődött, hogy 1998-ban a társadalom összefogott a mečiarizmussal szemben. A kočnerizmussal szembeni hasonló összefogás adhat reményt az elkövetkező húsz évre.

 

Forrás: ma7.sk

Fotó: DennikN


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek