Az Egyesült Államok Georgia államában is szigorították az abortusztörvényt

Az Egyesült Államok Georgia államában is szigorítottak az abortusztörvényen, ezentúl tilos lesz művi terhességmegszakítást végezni a magzat első szívdobbanása után, amely általában a terhesség hatodik hetében történik meg.

Georgiában jelenleg a terhesség huszadik hetéig megengedett a művi magzatelhajtás. A pénteken elfogadott, “szívdobbanástörvénynek” nevezett szabályozás csakis abban az esetben teszi lehetővé a terhesség hatodik hete után az abortuszt, ha az anya élete veszélyben van.
Hasonlóan szigorú törvényt fogadtak el Iowában, Kentuckyban, Mississippiben és Tennessee államban. Iowában és Kentuckyban azonban márciusban bírói döntéssel felfüggesztették a törvény végrehajtását.

A republikánus többségű georgiai képviselőház pénteken 92:78 arányban szavazta meg a szenátus által már korábban elfogadott törvényt, amelyet pénteken át is küldtek jóváhagyásra Brian Kemp republikánus kormányzóhoz.
Brian Kemp Twitteren reagált a törvényhozók döntésére: “Georgia megbecsüli az életet. Kiállunk az ártatlanok mellett és felemeljük szavunkat azokért, akik nem tudnak a maguk nevében beszélnek. A törvényhozás bátor lépése ismételten megerősíti prioritásainkat” – fogalmazott mikroblogbejegyzésében Kemp kormányzó.
A törvény elfogadása után a georgiai Demokrata Párt elnöke, Nikema Williams közölte: “a republikánusok megmutatták, hogy nem lehet bízni bennük, amikor a georgiai nőkről, a georgiai egészségügyi rendszerről vagy a georgiai gazdaságról van szó”.


Hasonló cikkek