Az Érik a gyümölcs kézirata jelenik meg

Először jelenik meg John Steinbeck klasszikus regénye, az Érik a gyümölcs eredeti, a szerző kézzel írt változatában.

Steinbeck regényével nem csak a Plulitzer-díjat érdemelte ki, hanem az irodalmi Nobel-díjat is megkapta érte 1962-ben. A szerző 1938-ban írta az Érik a gyümölcsöt, mindössze 100 nap leforgása alatt, május és október között.

Az SP Books fogja megjelentetni az eredeti kéziratot, annak minden hibájával együtt. Kezdetben Steinbeck olvashatóan, nagyobb betűkkel ír, majd ahogy a történet előre halad, úgy sűrűsödik és tömörül össze a szöveg, hiányoznak vesszők és felkiáltójelek egyaránt. Emellett a szerző marginális megjegyzéseit is olvashatjuk a készülő regény kapcsán, és felfedezhetjük, hogy az első változatban sokkal több káromkodás volt, amit később kivetettek belőle, hogy kevésbé legyen megosztó a könyv.

Az SP Books-nak nem ez lesz az első ilyen kiadványa, hiszen korábban olyan klasszikusok eredeti kéziratait jelentette meg, mint a Frankenstein vagy a Pán Péter.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek