Az MNB 20 millió forintra bírságolta a Raiffeisen Alapkezelőt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.-re a társaság működését és az általa kezelt alapokat érintő jogsértések miatt – közölte az MNB szerdán az MTI-vel.

A jegybank a bírság összegét az egyes szabálysértések súlya és az alapkezelő piaci részaránya alapján határozta meg. Enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor a szabályszegések egyszeri jellegét, az alapkezelő eljárás során tanúsított együttműködését, valamint azt, hogy tényleges ügyfélkár nem keletkezett.

Az MNB 2013. december 31-től az ellenőrzés lezárásáig vizsgálta a Raiffeisen Alapkezelő tevékenységét. A vizsgálat hiányosságokat tárt fel egyebek közt a kezelt befektetési alapok esetében a likviditási limiteknek való megfelelésnél, a kölcsönfelvételi korlátok betartásánál, továbbá a nettó eszközérték meghatározásában bekövetkezett hiba korrigálásával, az éves jelentések tartalmával és a portfólióban szereplő ingatlanok értékének megállapításával kapcsolatban.

A vizsgálat ezen felül arra is rámutatott, hogy a Raiffeisen Alapkezelő a befektetési alapkezelési tevékenységét nem mindenkor az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzatának megfelelően végezte.

Az MNB a bírság megfizetése mellett arra kötelezte a Raiffeisen Alapkezelőt, hogy szüntesse meg a hiányosságokat és tegye meg a jogszabályszerű működéshez szükséges intézkedéseket.

 


Hasonló cikkek