Az MNB által biztosított többletlikviditás 1527 milliárd forint

Egy és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a keddi tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1527 milliárd forintot tesz ki.

A jegybank a honlapján közölte: az egy és tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség rendre 48 millió euró (15 milliárd forint), illetve 80 millió euró (25 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy hónapos lejáraton 148 millió euró (46 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 435 millió euró (136 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat.

Az MNB az egy hónapos lejáraton 15, a tizenkét hónapos lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 4-4 bank vett részt.

Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás április 4-én 1527 milliárd forintra változik, ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 21 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 29 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1477 milliárd forintot tesz ki.

A monetáris tanács 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be.

A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.

 


Hasonló cikkek